Kuće i vrt

Pratite nas na Google news

Havorcija, dragulj među sukulentima

Havorcija, dragulj među sukulentima
Foto: N.N. | Havorcija, dragulj među sukulentima
N.N.

U svom prirodnom okruženju ove biljke rastu skrivene ispod stijena ili drugih biljaka. Zbog toga su prostorije sa dosta prirodnog svjetla ili zasjenjeni prozori idealno mjesto za havorcije. Direktno sunce treba izbjegavati, što je neobično budući da sukulenti vole sunce.

Omiljena među ljubiteljima sukulenata, havorcija predstavlja savršenu biljku za uzgoj kod kuće. Sve vrste, kojih ima skoro 70, odlikuju se debelim, mesnatim listovima koji rastu u vidu rozete. Kod nekih su rozete položene, kod drugih visoke i uske.

Popularne vrste su Haworthia fasciata, koja ima širom otvorenu rozetu s trouglastim zašiljenim listovima, Haworthia margaritifera koja je malo zatvorenija i posuta bijelim šarama, Haworthia reinwardtii sa tamnim, uspravnim listovima punim purpurnih i bijelih kvržica, zatim Haworthia cymbiformis sa kratkim, uspravnim, sivozelenim listovima i Haworthia planifolia, veća biljka sa poluprozirnim listovima.

IDEALAN POLOŽAJ

U svom prirodnom okruženju ove biljke rastu skrivene ispod stijena ili drugih biljaka. Zbog toga su prostorije sa dosta prirodnog svjetla ili zasjenjeni prozori idealno mjesto za havorcije. Direktno sunce treba izbjegavati, što je neobično budući da sukulenti vole sunce. Ako primijetite da zeleni listovi vaše biljke poprimaju crvenkastu boju, to znači da je biljka izložena prevelikoj količini direktnog sunca.

NJEGA HAVORCIJE

Havorcije vole toplotu u ljetnom periodu, a zimi im odgovaraju niže temperature, od 10 do 12 stepeni Celzijusa. U proljeće i ljeto zalijevajte biljku redovno. Zimi gotovo obustavite zalijevanje, osim kod vrsta sa poluprozirnim listovima. U vrijeme cvjetanja, u toku proljećnih i ljetnih mjeseci, kada sve vrste cvjetaju i daju ružičasto-bijele cvjetiće, biljku treba dohraniti tekućim gnojivom za kućne biljke.

Zemlja idealna za uzgoj havorcija je mješavina ilovače, treseta i grubog pijeska.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije