Kuća i vrt

Igrajte se bojama po sistemu 60-30-10 odsto

Igrajte se bojama po sistemu 60-30-10 odsto
Foto: N.N. | Igrajte se bojama po sistemu 60-30-10 odsto

Svi imamo omiljenu boju, čak i više njih. A sada zamislite prostor u kojem boravite, radite, odmarate se obojen u tu boju. Jedini efekat koji biste dobili je monotonija i čista dosada. Rješenje je da upotrijebite više boja.

Ali kako uklopiti sve te boje da dobijemo ambijent koji želimo i u kojem ćemo se osjećati ugodno? Slaganje boja jedan je od najvažnijih elemenata teorije boja i dekorisanja interijera bojom. To je i jedno od prvih pitanja koje se nameće kada počinjemo s adaptacijom prostora. Osnovno uklapanje boja počinje od kruga boja, odnosno spektra boja poredanih u krug. Najčešće se susreće verzija kruga od 12 boja, a u okviru spektra razlikujemo primarne, sekundarne i tercijarne boje. Kada to znamo, možemo ih kombinovati po nekim utvrđenim i provjerenim sistemima i u odnosu na učinak koji želimo postići.

Pravilo uklapanja boja 60-30-10%

Osnovno dizajnersko pravilo za odnos boja u prostoru je 60-30-10 odsto. Ukoliko ga se pridržavate, sigurno je da nećete pogriješiti i dobićete uravnoteženi izgled vašeg enterijera.

Prevedeno na uređenje prostora, to znači da 60 odsto čini boja zidova, 30 odsto boja namještaja, polica, zastora, tepiha, a 10 odsto boja detalja poput slika, jastuka, lampi i drugih dekorativnih dodataka. Boje možete birati vodeći se načelom kontrasta ili sklada. Najbitnije je da se boje slažu. Prije toga, trebalo bi upoznati glavne karakteristike boja i njihov uticaj i efekat koji se može proizvesti njihovim slaganjem. Osnovne podjele su na tople i hladne, tamne i svijetle nijanse.

Za sve tri boje mogu se upotrijebiti i nijanse jedne iste boje, a mogu biti i sasvim različite. Na konkretnom primjeru to izgleda ovako - dominantna boja u dnevnoj sobi najčešće je neka od smeđih, bež, sivih ili bijelih nijansi. To svakako može biti i bilo koja boja koju volite toliko da joj prepustite najveći dio prostora.

Sekundarna takođe može biti bilo koja od vaših omiljenih boja komplementarna dominantnoj boji. Ako je dominantna bijela, idealna sekundarna mogla bi biti siva ili crna. Akcentna boja služi da istakne i da autentični pečat prostoru. Uglavnom se koriste jarke intenzivne boje, mada u zavisnosti od ostale dvije može biti i neutralna, pastelna nijansa. Uz osnovnu bijelu, sekundarnu sivu ili crnu, efektna akcentna može biti intenzivno crvena.

Kršenje pravila

Pravila su tu i da se krše. U životu, pa i uređenju prostora. Ali, da biste neko pravilo zaobišli, morate ga najprije odlično poznavati. Ukoliko ste pobunjenik po prirodi ili sklad vidite malo drugačije, uvijek možete napisati svoja pravila. Na primjer, možete eksperimentisati s proporcijom 30-30-20-20 odsto sve dok ona daje rezultate i potrebnu ravnotežu u vašem prostoru. Ili probajte formulu 110 odsto. Jednostavno, umjesto jedne odaberite dvije jarke akcentne boje. Sasvim dovoljno da postignete efekat i budete dovoljno autentični.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije