Kuća i vrt

Iskoristite ljuske jajeta u kući, vrtu ali i za uljepšavanje

Iskoristite ljuske jajeta u kući, vrtu ali i za uljepšavanje
Foto: N.N. | Iskoristite ljuske jajeta u kući, vrtu ali i za uljepšavanje

Ljuske od jajeta većinom završe u smeću, no imamo nekoliko ideja kako ih možete iskoristiti. Naime, ljuske su odličan izvor hranjivih tvari, pogotovo kalcijuma i minerala te su kao takve idealne za korištenje u kući, ali i u vrtu.

Ljuske od jajeta za biljke i vrt

Ako imate vrt ili okućnicu, ljuske jajeta više nećete bacati jer se koriste kao najbolje organsko gnojivo. One će uz to, tjerati štetočine i gmizavce ako ih samo posipate oko biljke po tlu. Baš sada je idealno vrijeme, jer ljusaka ima napretek, a u suprotnom biste ih ipak trebali sakupljati. Isperite ih i ostavite da stoje na zraku. Kada su potpuno suve, usitnite ih na komadiće. Posipajte ih po tlu, tako će vaše biljke dobiti svoju dozu kalcijuma. Možete ih pomiješati i s drugim organskim tvarima te stavljati u dno saksije kako bi zasađene biljke brže napredovale.

Prva pomoć i maska za lice

Ako ste se pri kuhanju porezali i nemate flaster pri ruci, poslužite se ljuskom jajeta. Skinite s ljuske tanku membranu i zalijepite je na ranu, krvarenje će prestati u roku od nekoliko sekundi. Membrana ljuske je takođe odlična za žuljeve i iritaciju. Nakon obilnog prejedanja, prve znakove primjećujemo na licu. Maska od ljuske jajeta spašava stvar, no morate ih usitniti u prah. Ljuske stavite u rernu te na 150 stepeni pecite 15ak minuta. Ubacite ih u blender i miksajte pa dodajte jedan bjelanjak i smjesu aplicirajte na lice. Isperite mlakom vodom kada se maska počne trusiti.

Masaža lica

Inovativno i jeftino rješenje za podočnjake i nateklo lice su ljuskice jajeta. U posudice za led stavite prah od ljusaka i komadiće krastavaca ili limuna, ulijte vode pa zamrznite. Ujutro masirajte lice kockicama leda i uživajte u efektu ‘liftinga’ i svježine koja će se pojaviti na licu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije