Kuća i vrt

Iskoristite "princip trojke" za uređenje doma

Iskoristite "princip trojke" za uređenje doma
Foto: Pixabay | Iskoristite "princip trojke" za uređenje doma

Ako želite da uredite prostor u kojem najčešće boravite, a niste sigurni kako to da uradite, pokušajte sa “pravilom trojke”.

Ovo pravilo se primjenjuje u dizajnu enterijera, grafičkom dizajnu, a korisno je i kod fotografisanja.

Pravilo trojke temelji se na jednostavnoj činjenici: najbolje zamišljamo kompozicije tri predmeta, različitih oblika, boje i veličine. Predmeti se međusobno nadopunjuju, održavajući ravnotežu i ne narušavajući sklad prostora.

Neparan broj detalja u prostoru privlačniji je i ostavlja snažniji utisak nego parni, tvrde dizajneri. Ako imate više predmeta koje želite da smjestite na jednu policu, to možete učini tako što ćete smjestiti 5, 7 ili 9 zajedno, s tim da treba da vodite računa da policu ne pretrpate.

Stvar je u tome kako radi naš mozak: tri je najmanji broj koji se može koristiti za formiranje različitih uzoraka. Osim toga, neparan broj tjera naše oči da se više kreću, što čini zanimljivijim vizuelni doživljaj.

Ovo su neki od primjera:

Iskoristite različite okvire za fotografije i ogledala s različitim okvirima da od njih složite umjetničku instalaciju na zidu u kojoj je neparan broj predmeta. Grupišite ih tako da zajedno čine jedan geometrijski lik. Ako želite da prostor u kojem boravite ukrasite vazama, složite ih jednu do druge tako da čine trougao.

Na stolu u dnevnom boravku, uz biljku u ukrasnoj saksiji postavite i dva kristala.

Grupišite predmete različite visine i širine, kako bi postigli veći efekat i slažite ih tako da u različitim kombinacijama čine trojku, zavisno sa koje strane ih gledate. To će dati dinamiku prostoru i učiniti da isti kutak uvijek izgleda drugačije.

Dva mekana jastuka na ležaju i jedan jastuk za sjedenje na podu, koji se slažu po bojama, mogli bi da stvore ugodan utisak o prostoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije