Kuća i vrt

Japandi, doza jednostavnosti i funkcionalnosti u uređenju doma

Japandi, doza jednostavnosti i funkcionalnosti u uređenju doma
Foto: N.N. | Japandi, doza jednostavnosti i funkcionalnosti u uređenju doma

Skandinavski stil definitivno odlazi u istoriju. Nakon gotovo decenije suverene vladavine enterijerima, njegovu jednostavnost zamijenio je maksimalizam, oble linije, zlato, bogati materijali i kolorit. No, volite li jednostavnost i funkcionalnost, japandi je upravo ono što ste čekali.

Kao što mu i naziv govori, japandi je miks japanskog i skandi stila koji odiše minimalizmom. U prvom redu ističe se jednostavnim i ravnim linijama, kao i pažljivim odabirom materijala. Dominiraju, naravno, oni prirodni, a isto vrijedi i za paletu boja koja se kreće od neutralnih do zemljanih, ali nerijetko i onih tamnih. Ovaj stilski hibrid vješto spaja notu rustike koju nosi sveprisutni skandi s minimalističkom elegancijom vječnog japanskog stila, nudeći tako najbolje od ova dva svijeta.

Sa skandinavske strane dolazi minimalizam, jednostavni oblici i pastelne boje, kao i puno svjetla - pogotovo onog prirodnog. Japanski stil s druge strane ipak bira prirodne, tople boje, niski namještaj i prihvata sve nesavršenosti.

Paleta boja

Glavnu karakteristiku trenda japandi čini prigušena paleta boja, odnosno korištenje neutralnih tonova. Stil japandi takođe uključuje smirujuće nijanse blijedoplave, prigušene zelene i svijetloružičaste boje s naglascima bogatijih nijansi poput boje tila i boje uglja. Kombinujući umirujuće tonove, prirodne materijale i čiste linije, japandi trend isijava žensku eleganciju bez napora u domu. I japanski i skandinavski stil vodi se po principu jednostavnosti, gdje dom treba biti miran, lišen nereda i uređen u minimalističkom duhu.

Kako biste svom domu podarili tretman japandi, dizajneri enterijera savjetuju da se usredotočite na pronalaženje elegantnih elemenata koji su istovremeno funkcionalni i sofisticirani. Statement stolice, kamene vaze ili namještaj od bambusa samo su neki od elemenata koji najbolje opisuju ovaj stil uređenja enterijera koji svakim danom ima sve veći broj poklonika.

Detalji poput velikih lisnatih sobnih biljaka ili pak dramatičnih grana u glomaznim vazama su dobrodošli jer svi prirodni elementi uklapaju se u japandi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije