Kuća i vrt

Japandi - savršen spoj japanskog i skandinavskog stila

Japandi - savršen spoj japanskog i skandinavskog stila
Foto: N.N. | Japandi - savršen spoj japanskog i skandinavskog stila

Ako je suditi po trendovima, stil japandi biće izuzetno popularan u uređenju enterijera u 2021. godini. Riječ je o stilu u kojem se susreću japanski dizajn i skandinavski minimalizam.

Ukoliko želite takav stil postići u svom domu, razmislite o funkcionalnom namještaju, minimalističkom uređenju, prirodnim materijalima poput gline i drveta te se fokusirajte na jednostavne linije, neutralne boje i umirujući raspored.

Čelnici društvene mreže Pinteres objavili da se pretrage za pojmom japandi povećavaju za 100 odsto svake godine, a pretrage za neutralnim bojama utrostručile su se. Još je više povećan interes za modernim, drvenim krevetima i minimalističkim kuhinjama.

Japandi stil nije ništa novo, ali Pinterest predviđa da će to biti hit trend u 2021. godini.

DNEVNI BORAVAK

Ključ japandi trenda je u sklanjanju nereda iz doma te fokusiranje na nekoliko odabranih detalja s karakterom, dok se rustikalni dio ovog trenda može lako i jeftino postići odabirom drvenih dodataka poput okvira za fotografije od tamnog drveta, polica od prirodnog drveta i polica za knjige.

Što se tiče palete boja u stilu japandi, prigušeni tonovi roze, plave i mente s bazom bijele ili sive drže stvari elegantnima, a funkcionalni ukrasni predmeti poput vaza i zdjela s voćem u ovim nijansama mogu dodati boju.

U okviru ovog stila uređenja preporučuje se da namještaj bude jednostavan, čistih linija i neutralnih tonova te da se detalji dodaju pažljivo - uvodeći samo neophodne elemente.

SPAVAĆA SOBA

Cijela ideja iza ovog trenda je da sebi u stvari date prostora za disanje, što je upravo ono što nam svima treba u narednoj godini.

"Kada pokušavate rekreirati ovaj smirujući stil, koristite 'manje je više' pristup te odaberite nekoliko upečatljivih detalja i svakom dajte njegov prostor", savjetuju poznavaoci uređenja enterijera i dodaju da je dobra ideja upariti lagano drvo s gusto pletenim tkaninama.

Spavaća soba, ako se vodite japandi stilom uređenja, treba da bude neutralna u nijansama bijele i bež, a trend u prostoriju unesite kroz jeftinu dodatnu opremu - to može biti prostirač imitacija ovčje kože, dodaci od prirodnog pamuka ili ratana. I umjetnička djela su takođe fantastičan način da ovaj trend oživi u vašoj spavaćoj sobi, te potražite neutralne i apstraktne ispise uparene s crnim crtežima za pojednostavljeni, a stilski izgled.

Japandi trend usmjeren je na  pronalaženje ljepote u nesavršenostima, poput detalja sirovih ivica užeta ili ručno oslikanih motiva na drvetu. Diskretniji i suptilniji dizajni ići će ruku pod ruku s prostorom spavaće sobe, stvarajući umirujuću atmosferu nalik na utočište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije