Kuća i vrt

Jedinstvena i neutralna: Boja kadulje u dom unosi mir i spokoj

Jedinstvena i neutralna: Boja kadulje u dom unosi mir i spokoj
Foto: N.N. | Jedinstvena i neutralna: Boja kadulje u dom unosi mir i spokoj

Nova hit boja za uređenje doma je sage zelena ili boja kadulje. Sve više zamjenjuje klasičnu bijelu boju u domovima zato jer se s njom može kombinovati bilo koja boja - istovremeno pastelna, jedinstvena i neutralna, a stručnjaci navode da donosi mir i spokoj u enterijer.

Iako proljeće uvijek priziva pastelne nijanse, poput nježne roze, sage zelena odiše jednostavnošću i čistoćom, pa nevjerovatno osvježava svaki prostor. Njena je prednost što se lagano uklapa u svaki enterijer, a još se lakše kombinuje s ostalim bojama. Oni manje hrabri uvijek mogu početi s detaljima u ovoj zanimljivoj boji.

Ali svima je dobro poznato da manje-više sve nijanse zelene djeluju vrlo opuštajuće, pa ta boja ne bi trebalo da ostane samo na detaljima. Ona je pojam zdravlja i čistoće, umanjuje stres i opušta. Hladnije pastelne boje poput zelene i ljubičaste čine prostor prozračnim i daju utisak urednosti, pa ništa manji efekat neće izostati ako odaberete zanimljivu sage zelenu. Odlično izgleda u kombinaciji sa sobnim biljkama, laska joj i drvo, a posebnu čar ima ako je spojite sa zlatnim detaljima.

Iskoristite ovu ideju u kupatilu koje žudi za promjenom i iznenadićete se glamuroznim izgledom. U spavaćoj sobi djelovaće opuštajuće i smirujuće, pa nije loš izbor za sve koji teško tonu u san.

Prirodno je najljepše

Ako ste ljubitelj retro stila iz pedesetih i želite urediti svoj dom u tom stilu, mint zelena biće idealan izbor za to. O kojem god stilu uređenja je riječ, različita nijansa zelene naći će svoje mjesto u njemu. Tako će, na primjer, svijetla boja zelene jabuke ostaviti utisak svježine i nju je najbolje koristiti u modernim prostorima.

Tapacirani namještaj i drugi tekstilni elementi na tržištu se često mogu naći u raznim nijansama zelene. Slobodno se možete poigrati s više različitih nijansi zelene u istom prostoru. Pripazite samo u kojoj mjeri ih kombinujete s drugim bojama, da ipak ne biste pretjerali. Biljke s velikim listovima u najprirodnijem će obliku unijeti zelenu boju u vaš dom i oplemeniti prostor. Nemojte ih zaboraviti.

Obojite sve zidove ili samo jedan

Kad je u pitanju odabir tona zelene boje za određenu prostoriju, dobro je znati da će tople žutozelene nijanse najbolje odgovarati u kuhinji i hodniku. Hladniji plavozeleni tonovi biće idealan izbor za spavaću sobu i dnevni boravak. Za koji ćete se omjer zelene u prostoru odlučiti, zavisi od vašeg izbora. Možete obojiti sve zidove ili samo jedan, onaj najistaknutiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije