Kuća i vrt

Jednostavni trikovi za uklanjanje mrlja od kafe

Jednostavni trikovi za uklanjanje mrlja od kafe
Foto: N.N. | Jednostavni trikovi za uklanjanje mrlja od kafe

Mrlje od kafe mogu biti tvrdokorne, posebno ako ne reagujemo odmah. Ipak, moguće ih je ukloniti, a otkrivamo vam i kako.

Sirće

Sirće je odlično za uklanjanje mrlja s odjeće, uključujući one od crne kafe, soka i čaja. Naime, prije nego što odjeću stavite na pranje natopite mrlje sa malo sirćeta. Za jako velike i tvrdokorne mrlje dodajte malo više i svakako pustite da odjeća odstoji tako preko noći.

Pivo

Ukloniti mrlje od kafe sa tepiha možda izgleda kao dosta zahtjevan zadatak, ali uz mali trik s pivom mrlja bi trebala nestati. Utrljajte pivo lagano u materijal i mrlja bi trebala nestati. Ukoliko je mrlja tvrdokornija ponovite postupak nekoliko puta. Mjesto gdje je bila mrlja nakon toga dodatno operite mlakom vodom s malo deterdženta i potom isperite.

So

Kolutove osušene kafe s posuđa možete najlakše oprati ako na spužvu stavite malo soli i lagano istrljate. Ukoliko se ne uklone na spužvu dodajte malo sirćeta i pokušajte ponovno. Omjer soli I sirćeta trebao bi biti otprilike jednak. Isti postupak vrijedi i kada se kafa prolije po odjeći, a ovaj trik jednako je učinkovit i s mrljama od crnog vina.

Prašak za pecivo

Mrlje od kafe koje su ostale na porcelanu možete očistiti i praškom za pecivo koji će zrnatom teksturom pokupiti nečistoće i dati posuđu sjaj. Nanijeti ga možete i na kafu prolivenu na odjeću, tepih ili stolnjak.

Mineralna voda

Mrlje od kafe učinkovito uklanja mineralna voda. Potrebno ju je direktno staviti na mrlju i lagano ispirati trljajući. Postupak treba ponavljati dok mrlja potpuno ne nestane.

Vlažne maramice

Kafu sa tepiha najbolje je odmah probati ukloniti vlažnim maramicama.  One bi trebale apsorbovati tečnost i mrlje te spriječiti dublje prodiranje u tkaninu, prenosi Dnevnik.hr.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije