Kuća i vrt

Kako brzo i lako očistiti fritezu na vrući zrak

Kako brzo i lako očistiti fritezu na vrući zrak
Foto: Screenshot/Ilustracija | Kako brzo i lako očistiti fritezu na vrući zrak

Zahvaljujući tome što se jednostavno upotrebljava i omogućava zdravije prženje hrane, friteza na zrak je nezaobilazan uređaj u modernim kuhinjama. Iako kod njih nema stvaranja masnog filma od ulja uslijed prženja, ipak ih treba pažljivo čistiti. Srećom, to je vrlo jednostavno.

Prvo uklonite ladicu i košaru u kojoj se prži hrana i operite sapunom i toplom vodom, savjetuje Tim Marcin iz tvrtke Mashable za LifeHacker. Kako su unutrašnjosti friteza obično izrađene od neprianjajućeg materijala, pazite da koristite spužvu ili meku meku krpicu kako ne biste istrugali dno i stijenke koji štite od lijepljenja hrane. 

Ako ima ostataka hrane koji se ne daju osprati, Marcin predlaže da noktom ili papirnatim ubrusom lagano ogulite ono što se zalijepilo. Kad završite, dobro osušite košaru, pa ju vratite u fritezu. Načelno, time ste gotovi i spremni za pripremu hrane u njoj. Ipak, s vremena na vrijeme provjerite treba li očistiti unutrašnjost, uključujući grijač, prenosi 24sata.

Evo kako to učiniti: Kad uklonite ladicu, uzmite meku spužvu ili navlaženu krpu i operite unutrašnjost blagom sapunicom. To će očistiti zalijepljenu hranu ili zaostalu vlagu od kuhanja.

Grijač zapravo ne treba previše dirati, ali možete ga obrisati vlažnom krpom i osušiti. No, pazite da to radite tek nakon što se potpuno ohladio nakon pripreme hrane. 

Što se tiče vanjske strane friteze, jednostavno je prebrišite mokrom krpom, kao što to i inače činite s uređajima u kuhinji. Po potrebi, dodajte malo deterdženta za pranje suđa, iako ju možete prebrisati i maramicom za dezinfekciju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije