Kuća i vrt

Kako da brzo i jeftino osvježite džempere bez nošenja na hemijsko

Kako da brzo i jeftino osvježite džempere bez nošenja na hemijsko
Foto: Pixabay | Kako da brzo i jeftino osvježite džempere bez nošenja na hemijsko

Budući da je jesen uveliko u toku, a zima na pragu, znači da je sezona tople odjeće i omiljenih džempera, koje tako pažljivo čuvamo ostatak godine. Ipak, moguće je da će ovim komadima garderobe zatrebati osvježavanje, prije nego što ih obučete.

Omiljene pulovere ne morate pred zimu da nosite na hemijsko čišćenje, jer uz brze i jednostavne kućne metode, bićete potpuno spremni za hladne mjesece i nošenje omiljenih toplih odjevnih komada.

Ovo su tri najbolja načina da to uradite:

1. Iskoristite zamrzivač

Vjerovali ili ne, neprijatnog mirisa možete da se riješite pomoću zamrzivača. Sve što treba da uradite je da džemper stavite u kesu i tako ga ostavite u zamrzivaču u toku noći.

Hladni vazduh će ubiti bakterije, a one su upravo ono što džemperima daje neprijatan miris. Ovu metodu možete da primjenite i da farmerkama i sportskom opremom.

2. Napravite sami osvježivač

Osvježavanje garderobe je brz i jednostavan način da vratite život i prijatan miris džemperima, što vrlo lako možete sami uraditi. Jednostavno napravite rastvor od tri sastojka. 

Potrebno je:

  • 125 ml vode
  • 50 ml alkohola
  • 5 kapi eteričnog ulja po sopstvenom izboru

Sve stavite u bocu sa raspršivačem i time blago poprskajte džempere na vješalici, a onda ih ostavite da se skroz osuše.

3. Osvježite ih u mašini za sušenje

Ukoliko posjedujete mašinu za sušenje, okretanje džempera može pomoći da se brzo osvježe. Stavite ih na program za vunu ili osjetljive tkanine. Neće im biti potrebno previše vremena da izgledaju kao svježe oprani. Ukoliko to ne postignete iz prvog puta, postupak ponovite.

(Telegraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije