Kuća i vrt

Kako da čuvamo nanu, bosiljak i peršun u kući

Kako da čuvamo nanu, bosiljak i peršun u kući
Foto: Pixabay/Ilustracija | Gajenje začinskog bilja: Kako da čuvamo nanu, bosiljak i peršun u kući

Sve vrhunske kuvarice znaju da je začinsko bilje odličan dodatak svakom jelu.

Ništa bolje od onog koje same uzgajaju, pa kada požele da obogate hranu, samo otkinu list peršuna ili bosiljka iz saksije. Ipak, može se dogoditi da i pored svog truda nana, origano, majčina dušica ili bosiljak ne rastu kako treba. Oni koji se razumiju u biljke, tvrde da bi ove tri greške mogle biti razlog.

Saksija neodogovarajuće veličine

Najčešći razlog zbog koga začinsko bilje propada jeste nedovoljno velika saksija. Korijenje bude stiješnjeno na maloj površini, pa cijela biljka strada. Ukoliko biljke presadite u veću saksiju, nastaviće da napreduje s rastom.

Nedovoljno svjetla

Barem četiri sata dnevno biljka mora da bude na svjetlu. Zato je važno da biljkama pronađete odgovarajuće mjesto u domu. Takođe, u zavisnosti od toga koliko vam je osvijetljen životni prostor birajte biljke koje ćete saditi. Vlačac zahtijeva puno svjetlosti dok majčina dušica idealno podnosi zatvorene prostore bez direktne i snažne sunčeve svjetlosti.

Pravilno zalivanje

Poznato je da se začinske biljke zalivaju ređe i to samo kada je zemlja suva. Biljku zalivajte sve dok voda ne procuri kroz rupicu na dnu saksije.

(Novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije