SP Qatar 2022.

Kuće i vrt

Kako da postignete izgled luksuznijeg doma

Kako da postignete izgled luksuznijeg doma
Foto: Pixabay | Kako da postignete izgled luksuznijeg doma
N.N.

​Provodimo mnogo vremena u svojim domovima, pa je važno kako se u njemu osjećamo.

Da bi se postigao osjećaj kompletne i dobro uređene sobe, možete da slijedite skup istih principa, a da ih uokvirite na svoj način, onako kako to odgovara vašem ukusu.

Zavjese

Za luksuzniji izgled doma trebalo bi da stvorite izgled svijetlih i velikih prostorija. Način na koji okačite zavese može da ima ogroman uticaj na to kako vidite veličinu prostora.

Da bi vaš prostor bio veći, obavezno okačite zavjese bliže plafonu, a ne na okvir prozora.

Podovi

Još jedan element sobe koji može da učini da prostor bude veći ili manji su podovi ili tepisi. Različiti uzorci na vašem podu će promijeniti percepciju prostora. Na primjer, rešetkasti obrasci ili veliki kvadrati će učiniti da se vaš prostor izgleda šire, dok manji čine da se prostor osjeća ograničenijim.

Ako imate uske hodnike, koristite prostirku ili pod sa horizontalnim linijama da biste proširili prostor ili ako imate kratak hodnik, koristite vertikalne linije kako biste prostor učinili dužim. Ako je tepih u centru sobe, on uvijek treba da bude dovoljno velik da sav namještaj za sjedenje može da ima "prednje noge" na ivici tepiha.

Ramovi

Odabir umjetničkih djela ili okvira za fotografije prave veličine je ključ za postizanje dobrog osjećaja razmjera.

Ukoliko se jedno ovakvo djelo nalazi iznad kreveta širina djela treba da bude 60 do 70% širine kreveta, kao i 60 do 70% visine zida iznad kreveta. Isti pristup treba da važi bilo gdje u vašem domu.

Centralna tačka

U svakoj prostoriji trebalo bi da postoji nešto što će da vam privuče pogled, bilo da se radi o umjetničkom djelu, jarkoj boji ili drugoj teksturi. Na primjer, to može da bude svijetlo obojen zid ili zanimljiv komad namještaja. Ne zaboravite da ne pretrpate sobu sa više od jedne ili dvije fokusne tačke jer to može da učini da prostor izgleda neuredno.

Takođe je ključno da ste sigurno da se sve u prostoriji nalazi gdje treba, prenosi Magazin.Novosti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije