Kuća i vrt

Kako da sami očistite madrac kreveta

Kako da sami očistite madrac kreveta
Foto: Ilustracija | Kako da sami očistite madrac kreveta

Čišćenje madraca i kreveta nerijetko povjeravamo stručnjacima, ali uz nekoliko savjeta i sami možemo učinkovito odstraniti mrlje i osvježiti mjesto na kojem najčešće provodimo od šest do osam sati svake noći.

Za vrijeme spavanja prašina, mrtve ćelije kože, znoj i ulje iz vašeg tijela mogu se probiti do madraca, što može uzrokovati nastanak žutih mrlja, ali i neugodnog mirisa.

Takođe, ovo okruženje može biti magnet za grinje, a bez obzira na to imate li alergiju ili ne, bilo bi dobro madracu dati redovno osvježenje što možete učiniti na nekoliko jednostavnih načina.

Riješite se prašine

Najlakši način uklanjanja prašine je usisavanjem uz pomoć upotrebe presvlake na usisivaču. Dobro je to raditi svakih nekoliko mjeseci ili češće ako neko u porodici pati od alergija.

Čvrsto pritisnite usisivač preko tkanine da se povuče prašina ispod površine. Zatim upotrijebite različite nastavke usisivača kako bi pokupili prašinu duž rubnog otvora i tamo gdje stoji bilo koja ivica jastuka.

Koristite paru

Ako imate parnu peglu, pređite preko madraca tako da otvor iz kojeg izlazi para držite što bliže tkanini. Prodiruća para ubit će grinje koje vrebaju blizu površine. Ponovo usisajte madrac kako biste ih uklonili.

Uklonite mrlje

Ako kućni ljubimci spavaju s vama ili volite jesti u krevetu, velika je vjerojatnoća da vaš madrac ima mrlje na sebi. Najlakši način da ih uklonite je sredstvo za čišćenje tepiha i presvlaka formulirano za uklanjanje mrlja i sredstva za uklanjanje mirisa.

Da biste ga upotrijebili, lagano poprskajte mrlju ili krpu i natapajte mrlju radeći od vanjskog ruba prema centru da se ne bi širila. Kada mrlja nestane, prekrijte područje vlažnom krpom da biste je isprali i uklonili sve tragove sredstva za čišćenje.

Kako ukloniti žute mrlje

Žute mrlje na vašem madracu vjerovatno su rezultat nakupljanja znoja i tjelesnog ulja. Iako je teško cijelu površinu očistiti pomoću vode (i nikada ga ne možete u potpunosti nakvasiti), možete ga pokušati izbijeliti mješavinom 50/50 (po jedna šoljica) vodonik-peroksida i tople vode, plus 1/4 kašičice blage tečnosti za pranje suđa.

Ulijte otopinu u bočicu s raspršivačem i poprskajte površinu madraca. Utisnite je u tkaninu mekom četkom ili frotirnim peškirom i ostavite da stoji oko 30 minuta.

Ponovno pređite madrac krpom i čistom vodom da se ispere, dobro utrljajte kako biste uklonili sve tragove sredstva za čišćenje i pustite da se potpuno osuši na zraku. Za tvrdokorne mrlje, ponovite ili dodajte malo više vodonik-peroksida u rastvor.

Ako primijetite ustajale mirise, brz i jednostavan način osvježavanja madraca je pomoću spreja za dezinfekciju, prenosi klix.ba.

Najbolji način da madrac ostane bijel i bez mrlja je tako što ćete ga pokriti navlakom koju ćete redovno prati. Za one koji imaju alergiju, prekrivanje je jedan od najvažnijih načina da se ne nakuplja prašina, polen, grinje i drugi alergeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije