Kuće i vrt

Kako da se oslobodite prašine na jednostavan način

Kako da se oslobodite prašine na jednostavan način
Foto: Pixabay | Kako da se oslobodite prašine na jednostavan način
N.N.

Brisanje prašine rijetkima je zadovoljstvo, jer mi je brišemo, a ona ponovo pada i čini se kao da radimo uzaludan posao.

Ako se već potrudimo i očistimo kuću od prašine, onda treba paziti na neke stvari kako bi prošlo što više vremena prije nego što se ponovo nataloži po stvarima. Trikovi kako da se manje prašine skuplja u kući:

Očistite grijalice i klima uređaje

Tamo se mogu skrivati velike količine prašine, što znači da ćete vi očistiti kuću, a prašina će opet izletjeti iz ovakvih uređaja i nataložiti se na stvarima. Stoga je zgodno povremeno da ih očistite pomoću usisavača.

Ne brišite prašinu "na suvo"

U ovom slučaju prašina će se samo razletjeti i premjestiti na drugu površinu. Zato neka krpa kojom čistite bude vlažne dok brišete jer će se tako čestice zadržati na krpi.

Sprej za poliranje ne nanosite direktno na namještaj

Ako to radite na taj način, tada samo rizikujete da se na nameštaju stvore slojevi koji će kasnije samo privlačiti prašinu. Umjesto direktnog nanošenja na namještaj, sprej za poliranje najprije poprskajte po krpi, pa ga njom nanosite.

Redovno mijenjajte filter na usisavaču

Filteri su dizajnirani upravo zato da hvataju i zadržavaju čestice prašine. Ako ih ne mijenjate prašina se nakon usisavanja neće zadržavati u usisavaču već će letjeti prostorom i skupljati se na namještaju.

(Magazin novosti)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije