Kuća i vrt

Kako da stari i oštećen parket bude kao nov

Kako da stari i oštećen parket bude kao nov
Foto: Unsplash/Ralph Darabos | Kako da stari i oštećen parket bude kao nov

U današnje vrijeme skoro da ne postoji domaćinstvo koje u barem jednoj prostoriji kao podnu podlogu nema parket. Ljudi ga uglavnom biraju jer je veoma kvalitetan, dugo traje, a najbolje od svega je to što može nekoliko puta da se obrađuje u toku svog upotrebnog vijeka.

Međutim, baš kao i većina podnih podloga, i parket je sklon grebanju i oštećenjima. Hoblovanje i ponovno lakiranje, prerađivanje postojećeg parketa je mukotrpan i prilično skup posao, pa je dobro znati da postoje trikovi pomoću koji ćete uspjeti da ogrebotine učinite manje vidljivima.

Orah

Običan orah je jednostavno, a istovremeno i efikasno rješenje za postojeće ogrebotine na drvenom namještaju i podu. Da biste postupak sproveli u djelo, izvadite orah iz ljuske, prepolovite ga i jednom polovinom trljajte dijagonalno po ogrebotini.

Zatim protrljajte ogrebotinu prstom kako biste ugrijali površinu, pa sačekajte nekoliko minuta da drvo upije ulja iz oraha.

Na samom kraju ispolirajte površinu mekom krpom i ogrebotina više neće biti vidljiva.

Mješavina maslinovog ulja i sirćeta

Ova mješavina se lako priprema u kućnim uslovima. Biće potrebno 1/4 šolje alkoholnog sirćeta i 3/4 šolje maslinovog ulja. Pripremljenim rastvorom treba prebrisati dio sa ogrebotinama, sačekati da se osuši, pa sve prebrisati čistom, suvom krpom.

Šmirgla i lak za laminat

Dublje ogrebotine zahtijevaju više posla od onih površinskih. Kružnim pokretima šmirglajte mjesto na kom je ogrebotina i stanite onda kad skinete lak i izravnate ogrebotinu. Kada koristite lak, potrebno je nanijeti ga samo na ogrebotinu, ne dopuštajući mu da dođe u kontakt sa ostatkom parketa.

Kada se osuši, pod će izgledati kao nov.

Dodatni savjeti

Lak kojim je premazan parket vremenom gubi svoj sjaj i funkciju da štiti parket. Stoga ga treba zaštiti što je više moguće. Ono što najviše šteti laku je previše vode.

Zato, preporučuju parketari, parket treba tretirati po uputstvu sredstava za tu namjenu. Krpa kojom brišete parket treba da bude dobro ocijeđena i tek onda ga možete prebrisati.

Takođe, savjetuju parketari, treba izbjegavati džogere koji sakupljaju mnogo vode.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije