Kuća i vrt

Kako dobro očistiti obuću bez skupih preparata

Kako dobro očistiti obuću bez skupih preparata
Foto: Ilustracija | Kako dobro očistiti obuću bez skupih preparata

U većini slučajeva, za čišćenje obuće dovoljna vam je čista stara četkica za zube, malo alkoholnog sirćeta pomiješanog s vodom, ili malo sode bikarbone te - malo strpljenja da ih ne oštetite.

Kožne cipele

Kožne cipele možete prebrisati krpicom koju ste namočili u otopinu vode i bijelog sirćeta u jednakom omjeru.

Kad se osuše, istrljajte ih mekom krpicom. Ako ima mrlja, istrljajte ih vlažnom krpicom namočenom u sodu bikarbonu, ostavite da se osuše, pa još jednom uglancajte krpicom.

Cipele od lakirane kože

Ako vaše cipele od lakirane kože, ili štikle, imaju ružne mrlje, istrljajte ih krpicom koju ste prethodno namočili u vazelin.

Da biste im dali mrvicu sjaja, pošpricajte ih sredstvom za čišćenje stakla. Dovoljan je mali špric.

Cipele od antilopa 

Iščetkajte ih lagano četkicom za čišćenje noktiju, ili nekom sličnom u jednom smjeru, kako biste uklonili mrlje od zemlje.

Kad ih dobro iščetkate, počnite četkati u oba smjera, uz malo jači pritisak, da očistite dublje mrlje. Ako je potrebno, pređite preko mrlja trljajući cipele bijelom gumicom za običnu olovku, ili rašpicom za nokte. Najtvrdokornije mrlje istrljajte krpicom namočenom u bijelo sirće.

Čizme od ovčije kože

Četkicom za nokte, ili nekom sličnom, istrljajte ostatke blata sa spoljnih ivica čizama.

Mrlje sa samih čizama protrljajte bijelom gumicom za olovku, pa obrišite čizme krpom koju ste samo malo navlažili vodom. Ne smije biti previše mokra, jer ćete ih uništiti. Napunite ih novinama da zadrže oblik i ostavite da se suše.

Platnene cipele

Započnite s četkanjem prljavštine na cipelama neupotrijebljenom četkicom za zube. Napravite pastu od jednakih dijelova sode bikarbone i vode, pa umočite četkicu i njom istrljajte cipele.

Zatim pokrenite mašinu za veš na ciklus kratkog pranja hladnom vodom i dodajte oko polovinu deterdženta u odnosu na ono koliko biste stavili da je bubanj dopola pun. Ubacite cipele i nakon toga pustite da se osuše na vazduhu.

Patike za trčanje

Prljavštinu iščetkajte četkicom za zube, pa četkicu dobro operite. Pomiješajte kašikicu deterdženta za veš s čašom vode, pa u to namočite četkicu i četkajte po tkanini, mreži i gumi.

Izbjegavajte četkati kožu, ili pjenu. Mokrom spužvom obrišite sapunicu. Pertle osvježite tako što ćete ih potopiti u vodu u kojoj ste otopili malo praška. Onda ih možete staviti u vrećicu za osjetljivi veš i oprati u mašini. Prije nego što ih opet stavite na tenisice, očistite rupice u koje se uvlače.

Bijele patike

Pitate se kako uopšte oprati cipele koje se konstantno prljaju? Na komadić vate kapnite malo acetona, ili vinskog sirćeta, pa istrljajte mrlje.

Ako mislite da ih je potrebno očistiti izbjeljivačem, prvo ga razrijedite u omjeru jedan (dio izbjeljivača) prema pet (dijelova vode), da ne biste obojili patike. Onda u taj rastvor namočite četkicu za zube, pa njom istrljajte mrlje. Na kraju isperite toplom vodom.

Japanke

Dobro ih namočite u toploj vodi, pa pospite sodom bikarbonom i ostavite da odstoje barem pet minuta prije nego što ćete ih iščetkati starom četkicom za zube.

Možete ih staviti i na hladno pranje u mašini za pranje veša, uz malo deterdženta i šoljicu bijelog sirćeta.

Plutene platforme

Pomiješajte litar vode s pola šoljice bijelog sirćeta i nekoliko kapi deterdženta za suđe. Miješajte oko 30 sekundi.

Obrišite cijele cipele krpicom namočenom u rastvor, pa opet bolje namočite krpicu i koncentrišite se na pluto, tako da ga trljate sitnim kružnim pokretima. Potom ih prebrišite suvom krpom, prenosi "Radiosarajevo.ba".

Špagerice

Četkicom za zube lagano iščetkajte dijelove prekrivene špagom, s tim da treba voditi računa da četkate u smjeru u kojem je uže motano, kako ga ne biste počupali, piše "Reader's Digest".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije