Kuća i vrt

Kako jednostavno ukloniti mrlje od trave, rđe, masti

Kako jednostavno ukloniti mrlje od trave, rđe, masti
Foto: N.N. | Kako jednostavno ukloniti mrlje od trave, rđe, masti

Obavljajući svakodnevne poslove suočeni smo sa mogućnošću da svoju omiljenu odjeću uprljamo blatom, travom, mašću, farbom...

Takve stvari gotovo svakodnevno se dešavaju našim mališanima, ali ponekad zbog rada u bašti i sami dođemo u situaciju da ne znamo kako ukloniti mrlje sa garderobe. Ipak, postoje trikovi koji će pomoći da se odjeća spasi od uništavanja.

Trava

Mrlje od trave vjerovatno su najčešće kod ljudi koji se bave poljoprivredom. Čim uočite mrlju moraćete odjeću namočiti hladnom vodom - vodite računa da je voda hladna jer će vruća voda samo otežati čišćenje.

Nakon što odjeća ostane neko vrijeme u vodi, na mrlju dodajte deterdžent. Takođe, mrlju možete poprskati lakom za kosu - sadrži alkohol, pa će tako olakšati pranje.

Blato

Prvo što treba znati o mrljama od blata jeste da ih ne treba odmah tretirati. Glavni razlog je taj što će tretiranje mokrog blata mrlju samo povećati, dok se suvo blato znatno lakše uklanja. Nakon što se mrlja osuši, pokušajte ostrugati što je moguće više blata - tupim nožem ili starom četkicom za zube. Potom tretirajte mrlju deterdžentom i operite i ona bi trebalo da nestane.

Polen

Bez obzira bavite li se poslovima u bašti ili aranžirate cvijeće u kući, neizbježno je da će se u jednom trenutku polen navući na vašu odjeću. To može biti problematično, posebno kod cvijeća poput ljiljana koji ostavljaju jarke žute mrlje.

Ako dobijete polen mrlju, nemojte je trljati ili prskati vodom... Umjesto toga snažno protresite tkaninu jer ćete tako ukloniti dio polena. Ako ostane mala količina, upotrijebite ljepljivu traku da biste do kraja očistili tkaninu, a zatim je operite kao i obično.

Boja

Kod izlijevanja boje potpuno uklanjanje može biti malo vjerovatno, ali za postizanje najboljih rezultata najvažnije je vrijeme. Ostružite što više boje tupim predmetom. Nakon što očistite koliko god možete, nježno obrišite mrlju starom krpom da upije tečnost iz boje. Ako ustanovite da je boja već osušena dok je tretirate, uklonite što više suve boje istim metodama kao gore. Kad je to gotovo, isperite mrlju s unutrašnje strane odjeće, a zatim je premažite deterdžentom i ostavite da odstoji u toploj vodi.

Takođe, možete pokušati utrljati alkohol na mrlju kako biste je još više uklonili, a zatim operite odjeću kao i obično.

Krema za sunčanje

Ako puno vremena provodite vani, a vrijeme je sunčano, moraćete naknadno nanositi kremu za sunčanje - a nešto od toga može se navući i na odjeću. Još jednom uklanjanje mrlja može biti nezgodno i možda se nećete moći riješiti mrlje do kraja. Kad primijetite masnu mrlju od kreme za sunčanje, prethodno je tretirajte deterdžentom i ostavite na tkanini najmanje pola sata, a zatim operite kao i obično. Ako mrlja nije uobičajena, već je žuto-narandžaste boje trebalo bi je tretirati limunom i soli, ostavljajući smjesu da odstoji preko noći prije pranja.

Mast ili ulje

Kada je riječ o mrlji od masnoće ili ulja, prvo natopite tkaninu s obe strane kako biste uklonili što više ulja, a za to možete upotrijebiti staru krpu ili papirnati ubrus.

Nakon što to učinite, prethodno obradite mrlju nekim deterdžentom i ostavite da odstoji pola sata, a zatim to stavite pod malo vruće vode i operite je.

Rđa

Rđa je jedna od najtežih mrlja za uklanjanje. Neophodno je da mrlje rđe tretirate što je brže moguće, ne dopuštajući da se talože u odjeći. Najbolji tretmani za rđu su sirće ili limun, pa natopite mrlju u bilo koju otopinu što je brže moguće da se upije. Ako vremenske prilike dozvole, odložite odjevni predmet na sunce kako biste dodatno uklonili mrlju, a zatim operite kao i obično. Ako mrlja potraje, ponavljajte ove korake dok ne nestane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije