Kuća i vrt

Kako manje peglati, trikovi uz koje se odjeća manje gužva

Kako manje peglati, trikovi uz koje se odjeća manje gužva
Foto: Pixabay/Ilustracija | Kako manje peglati, trikovi uz koje se odjeća manje gužva

Prema anketi YouGov-a, peglanje je mnogima jedan od najmanje omiljenih kućanskih poslova. I dok neki smatraju da peglanje može djelovati terapeutski, mnogima je to krajnje dosadna aktivnost. Ali vjerovali ili ne, možete si olakšati ovaj zadatak ili ga se čak i riješiti.

Profil na TikToku pod imenom Effective Spaces podijelio je način na koji možete složiti odjeću tako da se ona ne gužva, a pritom ćete maksimalno iskoristiti sav prostor u ormaru. Osim što možete slijediti trikove Effective Spaces kako vam odjeća ne bi bila zgužvana, možete isprobati i savjete u nastavku kako biste postigli najbolje rezultate.

1. Sve počinje ciklusom pranja

Najvažnija stvar koju trebate učiniti je da mašinu za veš ne napunite u potpunosti. Ono što se događa kada ugurate previše veša je da će proces pranja i ispiranja biti naporniji za stroj, što dovodi do toga da vam odjeća i plahte budu naboraniji.

Još je bitno izbjegavati korištenje funkcije centrifugisanja ili programa koji rade prevelikom brzinom, jer to također može povećati šanse za gužvanje. Na primjer, 600 obrtaja u minuti dovoljno je za uklanjanje 30-40 posto vlage, što je više nego dovoljno da možete bez kapanja staviti odjeću na štrik.

Na kraju, nemojte preskočiti omekšivač - on omekšava vlakna, čime se smanjuju nabori. Samo svakako dodajte količinu navedenu na pakiranju.

2. Budite oprezni pri upotrebi sušilice za veš

Važno je odabrati nježniji program za sušenje na niskoj temperaturi kako ne biste previše osušili veš. Naime, visoke temperature i pretjerano sušenje jedni su od najgorih krivaca za gužvanje odjeće.

Iako ne želite da sve kapa s odjeće, puno je bolje ako odjeća i plahte izađu iz sušilice malo vlažni. Ne punite sušilicu do kraja jer će to uzrokovati gomilanje, a time i više nabora.

3. Imajte strategiju kod vješanja veša

Ako namjeravate objesiti veš da se osuši, morate ga objesiti čim mašina završi. Ostavite li veš da se suši u mašini, ono će se samo naborati (a i vjerovatno će poprimiti miris vlage).

Prije nego što objesite plahte, svakako ih istresite i izravnajte koliko je god moguće kako bi se osušile ravnomjerno i pravilno. Kako biste izbjegli tragove kvačica, takođe možete pripazite da odjeću objesite po šavovima.

Na hlače i suknje postavite kvačice na pojas, a košulje i majice objesite prema dolje. Džempere dobro poravnajte i pazite da su dobro rašireni. Odjeći ostavite dovoljno vremena da se osuši, ali ju ipak ne ostavljajte predugo jer će postati kruta, piše Insider.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije