Kuća i vrt

Kako najbrže ukloniti masne fleke sa krpa bez otkuvavanja

Kako najbrže ukloniti masne fleke sa krpa bez otkuvavanja
Foto: Unsplash/ Brian Patrick Tagalog | Kako najbrže ukloniti masne fleke sa krpa bez otkuvavanja

S obzirom na to koliko se često i lako prljaju, nije ni čudo što kuhinjske krpe polako gube bitku s papirnim ubrusima. To, međutim, ne mora da bude tako, jer postoje vrlo jednostavni načini da se riješite prljavštine i masnih fleka i da vaše krpe ponovo budu bijele.

U pitanju su trikovi koje su koristile naše bake i koje će bez sumnje pomoći onda kada pranje u veš-mašini ne daje rezultate.

Soda bikarbona

Stari dobri sastojak za, od ljepote preko zdravlje do održavanja higijene domaćinstva, efikasan je i u čišćenju krpa. Dovoljno je da poprskate fleke s po jednom kašikom sode bikarbone, prelijete vodom, malo protrljate i ostavite da odstoji preko noći. Ako imate vremena i živaca, prokuvajte krpe u ovom rastvoru, a ako ne, samo ih ubacite u veš-mašinu.

Pranje u soli

U jednom dubljem lavoru pomiješajte pet kašika soli i pet litara vode, dobro promiješajte i ubacite krpe. Ostavite da odstoje preko noći, pa ih izvadite, procijedite i operite na uobičajen način, na ruke ili u veš-mašini. Iznenadićete se rezultatom.

Pranje sirćetom

Najprije operite krpe kao što inače činite, pa sipajte u jedan lavor vodu i sirće. Vode treba da bude oko duplo više nego sirćeta. Ostavite da odstoji 15 minuta, pa dobro istrljajte fleku i ponovo operite na uobičajen način.

(Magazin novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije