Kuća i vrt

Kako ukrasiti dom za Badnji dan

Kako ukrasiti dom za Badnji dan
Foto: N.N. | Kako ukasiti dom za Badnji dan

Slama, šišarke, suvo voće samo su neki od detalja kojima možete obogatiti dom tokom božićnih praznika i time naglasiti svečanu atmosferu u vašem porodičnom gnijezdu...

Badnje veče i Božić tradicionalno se proslavljaju porodično, a prigodnim ukrašavanjem kuće u duhu ovog velikog praznika dodatno se naglašava svečana atmosfera.

Nekada su domaćice sa posebnom ljubavlju ukrašavale svoje domove i tako ga pripremale za dan Hristovog rođenja, a umjesto jelke, tradicionalno se kitio veliki Badnjak i to najčešće suvim voćem, šišarkama, bombonama uvijenim u ukrasni šareni papir i ostalim prigodnim ukrasima, a djeca su se posebno radovala Božić Bati koji im je donosio poklone.

Maštovite dekoracije doprinijeće svečarskom duhu Badnje večeri i Božića. Slama predstavlja jasle na koje je položeno Hristovo tijelo po rođenju, a ona je odličan osnov za pravljenje različitih aranžmana koji unose toplinu u dom.

Od nje možete lako i brzo da oblikujte korpice, odnosno da napravite gnijezda koja ćete postaviti na centralna mesta u kući. Ovakve dekoracije prigodne su za trpezarijski sto, klub stočić u dnevnom boravku, a možete ih staviti i na štokove od prozora ako imate dovoljno mjesta.

U gnezda odnosno u korpice od slame obavezno smjestite simbole ovog velikog praznika: žito, orahe, lešnike, suve smokve i grožđe

Da bi dekoracija izgledala raskošnije, možete dodati i šišarke kao i lišće badnjaka koji, zavisno od kraja Srbije, uglavnom predstavlja drvo hrasta.

Grančice drena simbolišu dobro zdravlje, osim toga savitljive su pa ih možete uplesti u venčić i okačiti u vašem domu. Možete ih zajedno sa slamom uplesti u "gnijezdo", ili ih obmotati oko svijeće čiji plamen će obasjavati trpezu za Badnje veče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije