Kuća i vrt

Kako uz pomoć ventilatora dobiti efekat klime

Kako uz pomoć ventilatora dobiti efekat klime
Foto: cooling fan/Pixabay | Kako uz pomoć ventilatora dobiti efekat klime

Klima jeste savršeno rješenje za vrele dane, ali neki je nemaju u svakoj sobi ili je jednostavno ne vole. Ipak, tu je stari dobri ventilator i jedan trik koji je postao viralan.

Idealna temperatura u spavaćoj sobi je od 16 do 18 stepeni, što je tokom ljeta skoro i nezamislivo osim ako vam klima ne radi cijelu noć. Ljeti ipak moramo da se pomirimo s nešto višim temperaturama, ali ne previsokim jer spavanje u vreloj sobi zna baš da iscrpi.

 

Ako niste ljubitelj klime, ili je nemate u svakoj prostoriji poslužite se ovim trikom, koji definitivno pomaže. Za efekat klime potrebna su vam dva ventilatora, ali može da posluži i jedan.

Stručnjaci preporučuju da napravite "dvostruki vjetar" u sobi, a na taj način ćete izbaciti vreo vazduh iz prostorije i pustiti unutra onaj hladniji.

Kada padne noć, otvorite sve prozore, a uz prozor stavite ventilator, ali ne da duva ka vama, već ka spolja. Na taj način ćete izbaciti topao vazduh iz sobe napolje.

Ako imate jedan ventilator čitav proces je za vas ovdje završen, a soba je pristojno ohlađena.

Ali ako imate dva, možete da dobijete efekat klime.

Dakle, prvi ventilator je okrenut ka spolja, a drugi je na drugom prozoru ili tik do prvog ventilatora i okrenut je ka vama. Tako svjež, hladan vazduh ubacujete u sobu, a prostorija je rashlađena.

(Citymagazine.danas.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije