Kuća i vrt

Kako vas eterična ulja, sirće i limun štite od prljavštine

Kako vas eterična ulja, sirće i limun štite od prljavštine
Foto: Pixabay | Kako vas eterična ulja, sirće i limun štite od prljavštine

Ako želite da dezinfkujete dom, ne morate kupovati sredstva koja su puna hemikalija. Napravite ih kod kuće uz ove savjete i recepte.

"Komercijalna sredstva za čišćenje su puna sintetičkih, nerazgradivih hemikalija i alergenih mirisa koji su štetni za okolinu i zdravlje. Akumuliraju se u okolinu i postaju jedan od glavnih uzroka zagađenja", rekla je Katica Wolf iz aromaterapije Viola. 

Dodaje i kako većina komercijalnih sredstava za čišćenje ističe jako antibakterijsko djelovanje, što i imaju, ali uništavanjem bakterija s kojima moramo dolaziti u kontakt dovodimo u neravnotežu naš imunološki sistem. To, kaže, dovodi do povećanog broja alergija, kožnih oboljenja i razvoja autoimunih bolesti.

"Svoje domove i radne prostore možemo očistiti sredstvima koja nisu štetna za okolinu i zdravlje, a koja će biti jednako učinkovita (ili još učinkovitija u čišćenju) kao komercijalna sredstva, čija je prednost da nisu skupa i vrlo su jednostavna za izradu" govori aromaterapeutkinja. 

Dodaje kako je u kući dobro imati difuzere u koje se kapaju eterična ulja, a onda ih on raspršuje.

"U difuzere možemo stavljati neko od eteričnih ulja. U difuzer se ukapa pet kapi ulja, uključi difuzer i pusti da ih rasprši u prostor. Prije toga potrebno je prostoriju dobro prozračiti. Ako je u kući mala beba, onda to radimo tako da dobro, nakon što je difuzer raspršio eterično ulje, prozračimo prostoriju prije nego što ćemo bebu unijeti u tu prostoriju", govori Wolf.

Napominje kako eterična ulja moraju biti kvalitetna i njih možete nabaviti u specijalizovanim dućanima.

Za dezinfekciju i čišćenje doma

Sastojci: 100 g vode, 40 g sirćeta, 20 g limunske kiseline, 40 kapi eteričnog ulja limuna 

Priprema: Sve sastojke dobro izmiješati da se limunska kiselina dobro otopi. Staviti u bočicu sa sprejem. Prije upotrebe dobro protresti bočicu, pošpricati površinu koju želimo oprati i pustiti pet do 10 minuta da djeluje. Nakon toga dobro spužvicom izribati i isprati toplom vodom. Osim limuna, možemo staviti eterična ulja čajevca jer imaju izražena antibakterijska djelovanja.

Sredstvo koje dezinfikuje ruke

Sastojci: 40 g gela aloe vere, 5 g biljnog glicerola, 5 kapi eteričnog ulja eukaliptus globulus, 5 kapi eteričnog ulja ravensare

Priprema: U posudicu izvažite gel aloe vere, biljni glicerol, eterično ulja eukaliptus globulus i pet kapi eteričnog ulja ravensare. Sve bez zagrijavanja dobro izmiješajte i staviti u posudicu za kremu ili u bočicu s potiskom.

 Za dezinfekciju ruku uzmite količinu veličine graška i dobro to istrljajte po rukama. Nakon ovoga nije potrebno ispirati ruke.

Dezinfikujte površine u kući

Sastojci: 1/3 medicinskog alkohola ili alkoholnog sirćeta, 2/3 destilovane vode, 10-15 kapi eteričnog ulja limuna

Priprema: Sve sastojke promiješajte u bočici. Medicinski alkohol je otapalo eteričnih ulja, koja su netopiva u vodi, ali djeluje i baktericidno. Nakon što ste pripremili otopinu, zatvorite sprej bočicu, promućkajte i poprskajte površinu, ostavite da djeluje od minut do dva i prebrišite krpom, kaže nam aromaterapeutkinja Gordana Gorinšek.

Dezinfekcijski sapun za ruke

Sastojci: 100 ml neutralnog tekućeg sapuna za pranje ruku, 40 kapi eteričnog ulja ili mješavine eteričnih ulja

Priprema: Domaći tekući sapun za dezinfekciju ruku napravićete tako što ćete u neutralni tekući sapun za pranje ruku ukapati 40 kapi eteričnog ulja.

Ruke perite temeljno utrljavajući pjenu sapuna između prstiju barem minut do dva, savjetuje fitoaromaterapeut Ksenija Krajina Prokupec.

Maramice za dezinfekciju

Sastojci: 1/4 šolijce sirćeta, 4 šoljice mineralne vode, 8 kapi bilo kojeg eteričnog ulja 

Priprema: Umočite pamučne gaze ili staru platnenu maramicu u otopinu, dobro iscijedite te spremite u plastičnu vrećicu ili posudu u kojoj se neće osušiti, kaže Gorinšek.

Dezinfekcija vazduha u autu

Eterična ulja možete koristiti u difuzeru. U njega ukapajte onoliko kapi koliko propisuje proizvođač. Takođe možete koristiti drveni ili glineni aroma-privjesak, na koji nakapate 10 kapi eteričnog ulja ili mješavine koja, osim dezinfekcije vazduha u automobilu, pomaže i pri održavanju koncentracije vozača.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije