Kuća i vrt

Kalanhoja: Boginja suza, sukulent prekrasnih cvjetića

Kalanhoja: Boginja suza, sukulent prekrasnih cvjetića
Foto: N.N. | Kalanhoja: Boginja suza, sukulent prekrasnih cvjetića

Biljka kalanhoja ljepotica je porijeklom iz tropskih krajeva i idealan je izbor za one koji žele sobnu biljku koja dugo cvjeta. U Evropu je sa Madagaskara donesena davne 1939. godine, a naziva se i boginja suza, jer je po legendi rođena iz suze jedne zaljubljene boginje, pa se zbog toga poklanja kao simbol ljubavi.

Biljka koja pripada porodici sukulenata stvorena je za stanove sa suvim vazduhom, jer u listovima zadržava vlagu i pomaže u regulaciji svježine u svojoj okolini. Kalanhoju možete kupiti svugdje gdje se prodaju biljke, od cvjećara, tržnica, do supermarketa. Dolazi u širokom rasponu jarkih boja cvjetova, među kojima su bijela, žuta, narandžasta, roze, crvena... Njeni listovi takođe su primjetni - zeleni i poprilično veliki.

Kalanhoje vole prirodno svjetlo. Idealno ih je smjestiti na srednje ili jako svijetle lokacije, ali nije dobro da su izložene direktnom suncu. Što više svjetla kalanhoja dobija, bolje će izgledati. Kad je osvjetljenje slabo pupoljci se neće otvoriti.

S obzirom na to da se radi o sukulentu s mesnatim lišćem i stabljikama u kojima čuvaju vodu, nema potrebe za čestim zalijevanjem - potrebno im je osigurati  dobru drenažu, a jednom kad biljku zalijete, zalijevanje ponovite onda kad se zemlja osuši - to može značiti otprilike jednom svake dvije sedmice. Učestalost zalijevanja naravno zavisi od temperature u domu, situaciji sa svjetlom i veličini posude u kojoj biljka se nalazi.

Biljci odgovara boravak na normalnoj sobnoj temperaturi, a što je temperatura u vašem domu veća to će se cvijeće brže otvarati dok će period cvjetanja biti kraći.

RAZMNOŽAVANJE

Kalanhoja se razmnožava sjemenom i reznicama od izboja ili listova. Pošto za razvoj biljke iz sjemena treba i do 10 mjeseci, mnogo brže možete dobiti mladu biljku iz reznice. Za reznice se upotrebljavaju vrhovi, a ako ih nema dovoljno mogu koristiti i listovi, koji se samo otkinu od biljke. Reznice se sade u čist pijesak i brzo se užiljavaju. Prethodno reznicu treba ostaviti dan-dva na suncu, da se rez zasuši, jer je puna sokova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije