Kuća i vrt

Kamelija: Cvijet koji su obožavali carevi i opisali pisci

Kamelija: Cvijet koji su obožavali carevi i opisali pisci
Foto: N.N. | Kamelija: Cvijet koji su obožavali carevi i opisali pisci

Dive su uvijek na dobrom glasu. Tako je i sa kamelijom cvijetom kojeg su obožavali kineski carevi, opjevali pjesnici, u note utkali kompozitori i oslikali slikari.

Mada kao neka filmska diva vodi blještav život, istorija ove ljepotice iz Azije puna je iznenađenja. Razlog zbog kojeg su se kamelije još od davnina počele uzgajati nije bio estetske prirode, već u svrhu dobijanja okrepljujućeg, ljekovitog te po mnogima neodoljivog napitka.

Jedna od najpoznatijih vrsta iz roda Camellia je kineski čajevac, vrsta koja služi kao sirovina za proizvodnju svima dobro poznatog napitka - čaja.

U Evropu je kamelija ušla kao predstavnica biljaka za čaj, međutim njena ljepota je prevladala.

Naime, prema nekim zapisima, početkom 18. vijeka Engleska je htjela da prekine kineski monopol nad čajem i da žbunove čaja donese u Evropu. Umjesto toga, Kinezi su Englezima dali da ponesu kameliju na put. Pošto je ona u botaničkom smislu usko vezana za korisne biljke koje su željeli, obmana je otkrivena tek kada je u jednoj engleskoj staklenoj bašti navodni žbun čaja otvorio predivne cvjetove.

Englezi, kao strastveni baštovani i sakupljači biljaka, nisu mogli odoljeti elegantnoj pojavi ove biljke.

Najprije je donesena u London 1779. godine, a 1801. dvorski baštovan je posadio ovu ljepoticu u parku saksonskog zamka. Budući da je egzotična ljepotica kamelija obećavala unosan posao, baštovanski esnaf se specijalizovao za uzgajanje kamelija. Oko 1860. godine saksonski uzgajivač Zajdel ponudio je imućnim mušterijama iz cijele Evrope više od 1.100 vrsta kamelije.

Različite sorte kamelija postale su ukras zimskih vrtova plemstva. Evropski kraljevski i kneževski dvorovi, kao i bogato građanstvo, takođe su pokazali oduševljenje, čiji je vrhunac bio u 19. vijeku.

Skupocjene biljke dopremane su u Evropu iz Kine i Japana. Iz istočne Azije potiče i kamelija u vrtu zamka Pilnic kod Drezdena kojoj se i danas dive kao najstarijoj kameliji u Njemačkoj.

Roman "Dama sa kamelijama" Aleksandra Dime, koji je kao pozorišna predstava sredinom 19. vijeka namamio veliki broj gledalaca u pozorište, doprinio je u opštem oduševljenju kamelijama. Junakinja romana, pariska kurtizana, nikada nije izašla na ulicu bez buketa kamelija. Mijenjanjem boje cvjetova od bijele do crvene, ona je signalizovala gospodi da li je na raspolaganju ili ne.

Kamelija je bila omiljena i u Italiji, jer klima oko jezera na sjeveru zemlje i u Toskani pruža idealne uslove za njeno gajenje. Zbog toga se i danas u starim vrtovima vila, kao što su vila "Karlota" na jezeru Komo ili vila "Reale" kod gradića Luka, mogu vidjeti kamelije od kojih su neke stare više od 150 godina.

Dok je ovom cvjetnom žbunu u Francuskoj pripisivan karakter luksuza, pa čak i dekadencije, u Italiji je pomagao u pravljenju političke karijere. Početkom 19. vijeka mnogi intelektualci željeli su da pojedine kneževine i kraljevine Italije ujedine u nacionalnu državu. Pristalice su najprije morale da djeluju u pokretu otpora, a kao znak svog političkog uvjerenja nosili su crveno-bijeli cvijet kamelije na reveru.

Žbun sa zelenim listovima simbolizovao je boje nacionalne zastave budućeg kraljevstva. Sa promjenom društvenih struktura u Evropi početkom 20. vijeka, čime je plemstvo izgubilo moć i sjaj, izgubilo se i interesovanje za kamelije. Ipak, neke zbirke kamelija preživjele su decenije.

Kamelija i "Chanel"

Ako se malo dublje udubite u aksesoare francuske kuće "Chanel", primijetićete da jedan motiv dominira na njihovim modnim detaljima, ali i odjeći i luksuznom nakitu - cvijet kamelije!

Sam Karl je svojevremeno američkom magazinu "Vogue" u jednom intervjuu rekao kako su simboli "Chanela" - tvid kostim, mala crna haljina, dvobojne baletanke i kamelija.

Koko Šanel i kamelija

Koko Šanel se prvi put zaljubila u ovaj cvijet čitajući roman "Dama sa kamelijama". Inspirisana ovim romanom počela je da nosi takođe cvijet kamelije često kao ukras na svojim kostimima iako cvijet nije uvrstila u ključne note svog legendarnog parfema, No. 5. 

Koliku je ljubav prema kameliji dijelila Koko, najbolje ilustruje njen privatni apartman u Rue Cambron ulici - motivi kamelije se nalaze na tapetama, lusteru i prelijepoj tapiseriji koja krasi imponzantni paravan.

A od dvadesetih godina prošlog vijeka, Koko je motiv kamelije aplicirala na male crne haljine, bluze, kostime, ali i cipele.

Karl je očuvao ovo nasljeđe te kamelija nije izgubljen motiv na "Chanelovim" kreacijama. "Maison Lemarié", atelje u vlasništvu "Chanela" koji radi unikatne kreacije za haute couture, još za poznatu francusku kuću dizajnira prelijepe kamelije od tkanina i kristala koje se ušivaju na haljine, tvid kostime, bluze. Sam proces pravljenja jedne kamelije traje u prosjeku 40 minuta... Slični samo kožni motivi nalaze se na "Chanelovim" torbama, novčanicima, naočarama, a najpoznatija kombinacija "Chanela" i kamelije je dekadentna kolekcija nakita koja nosi naziv upravo "Camélia" i obuhvata 72 prelijepa komada.

Grm koji cvjeta od jeseni do proljeća

Kada birate koju ćete vrstu kamelije da posadite, najbolje je prvo da gledate kada je vrijeme cvjetanja. Na primjer, sasanquas cvjeta od sredine jeseni do rane zime, japonica od sredine zime do proljeća, a hibridi zavisno od sorte. Najbolje je da odaberete biljke sa različitim vremenom cvjetanja kako biste duže uživali u njihovoj ljepoti.

Zemlja: kamelija traži blago kiselo zemljište  (pH 5,5-6,5); ne raste dobro na tlu sa visokim pH i pokazivaće znakove stresa, što uključuje žuto lišće.

Vlaga: kamelija ima osjetljiv korijen na previše vode koja će uzrokovati njegovo truljenje. Zato je neophodno da zemljište bude dobro drenirano.

Svjetlost: najbolje uspijeva u djelimičnoj sjenci, odnosno jutarnje sunce i popodnevna hladovina su idealni uslovi. Najbolje vrijeme za sadnju je između oktobra i marta. Prije presađivanja biljku treba dobro zaliti. Jama treba da bude dva puta šira od korijena i isto toliko duboka. Napunite rupu zemljom, nježno pritisnite rukama i zatim zalijte vodom. Potrebno je zalivanje kada je tek posađena i kada su ekstremne suše. Biljke nakon tri godine starosti ne traže puno vode, ali svakako kada ih zalivate, provjerite da li je zemljište dobro drenirano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije