Kuća i vrt

Kineski dolar, biljka prijateljstva i blagostanja

Kineski dolar, biljka prijateljstva i blagostanja
Foto: N.N. | Kineski dolar, biljka prijateljstva i blagostanja

Biljku pilea peperomioides, pored osnovnog naziva kineski dolar, mnogi nazivaju i NLO biljka zbog oblika, biljka prijateljstva ili misionarska biljka.

Presad biljke uzeo je iz Kine norveški misionar Agnar Espegren, koji je pomogao da se njen uzgoj proširi u Evropi i tako povećao njenu popularnost, a prepoznaćete je po jedinstvenom lišću sličnom jastučićima u svijetloj nijansi zelene boje.

Pilea peperomioides je biljka koja ne zahtijeva pretjerano održavanje i uspijeva na svijetlom mjestu u blizini prozora, s tim da je najbolje držati je podalje od direktne sunčeve svjetlosti, jer previše direktnog sunca može uzrokovati sagorijevanje lišća. Međutim, premalo svjetlosti može uzrokovati da lišće izblijedi, a cjelokupno zdravlje biljke da oslabi, zato uzmite vremena i pronađite mjesto koje će joj najbolje odgovarati.

ODRŽAVANJE

Uvijek se potrudite da procijenite potrebe biljke za zalijevanjem. Obično će biti dovoljno malo obilnije zalijevanje ove biljke jednom sedmično, ali sve zavisi od količine i kvaliteta svjetlosti koju prima. Tačnije, potrebno je više zalijevanja po toplijem, sunčanijem vremenu. Spuštanje lišća može biti pokazatelj da biljci treba voda, ali uvijek provjerite vlažnost tla nekoliko centimetara ispod površine kako biste bili sigurni prije zalijevanja. Najbolji način zalijevanja je sa dna, vodeći računa da na dnu posude postoji dobra drenaža.

Povremeno rotirajte biljku kako biste osigurali ravnomjeran rast sa svih strana i često očistite lišće tako da biljka može efikasno proći proces fotosinteze.

IDEALNA POSUDA

Možete odabrati bilo koju saksiju za sadnju kineskog dolara. Međutim, saksije od terakote smatraju se najboljim izborom zbog svoje sposobnosti da bolje upijaju vlagu. U svakom slučaju, pripazite da posuda koju odaberete ima drenažne rupe na dnu kako korijenje ne bi ostalo previše mokro.

BILJKA O KOJOJ SE LAKO BRINUTI I LAKO JE PROŠIRITI

Ova zadivljujuća biljka zahtijeva minimalnu brigu i neprestano će rasti ako se budete pridržavali jednostavnih uputstava za njegu. Njeni prekrasni listovi razvijaju se iz jedne stabljike i na kraju kreiraju gustu krošnju. Jednom kad se biljka ustali u kućnom okruženju klice će prirodno početi rasti. Možete je lako presaditi tako što ćete odrezati male klice i posaditi ih u nove posude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije