Kuće i vrt

Koja je moć cvijeća?

Koja je moć cvijeća?
Foto: N.N. | Koja je moć cvijeća?
N.N.

Većina nas voli pogled na svježe cvijeće u svom domu.

Bilo da se pojavljuju kao buket ili je rezervisano samo za posebne događaje cvijeće uljepšava prostor oko nas. 

Ipak, cvijeće može biti puno više od lijepe dekoracije. Pokazalo se da ono ima izvanrednu moć nad ljudima. Naime, cvijeće utiče na naše raspoloženje, poboljšava naše zdravlje i radni učinak.

Naučna istraživanja pokazala su da cvijeće može istinski popraviti naše raspoloženje, povećati sreću i smanjiti osjećaj stresa i tjeskobe. 

To je jedan od razloga zašto je cvijeće prisutno na nekim od najsretnijih događaja u našim životima, kao što su vjenčanja, rođendani i nova rođenja.

Postoje jaki naučni razlozi zašto poklanjamo cvijeće osobama koje su loše, posebno onima koji su u bolnici. Pacijenti koji se oporavljaju od operacija u sobi s cvijećem bilježe nižu stopu boli te manje stresa i umora od onih u sobama bez cvijeća.

Osim smanjenja stresa, cvijeće podiže nivo koncentracije i kreativnost te povećava kognitivne performanse. Za ljude koji rade od kuće i žele poboljšati svoju koncentraciju ili trebaju kreativni lift, buket svježeg cvijeća je jednostavan način za stimulaciju uma.

Cvijeće je brz način da dekorišate svoj dom. Ne samo da cvijeće daje prekrasan završni izgled vašem dizajnu interijera, već ima mogućnost u potpunosti promijeniti osjećaj u prostoru. 

Svijetli aranžmani mogu podići atmosferu vašeg životnog prostora te osvijetliti kuće s tamnim namještajem ili ograničenim svjetlom.

U svakom slučaju, cvijeće je nešto što nas uvijek oraspoloži. Nevažno je jesmo li ga dobili na poklon ili smo ga sami kupili, činjenica je da ono ima pozitivan uticaj na nas i unosi radost u našu okolinu.

 

(Wall)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije