Kuće i vrt

Pratite nas na Google news

Koja kuhinjska daska je najbolja

Koja kuhinjska daska je najbolja
Foto: N.N. | Koja kuhinjska daska je najbolja
N.N.

Plastična, drvena ili od bambusa - svako ima omiljenu, ali najvažnije je da koristimo različite daske za sveže meso i povrće, voće i pripremljenu hranu.

Plastična - Lakše se održava jer se može prati i u mašini, ali je sklonija dubokim ulegnućima koja su stecište bakterija. Studije pokazuju da plastične daske imaju više bakterija nego drvene. Zato je veoma važno da nakon korišćenja operete dasku i ostavite je da se potpuno osuši prije nego što je sklonite.

Bambus - Pošto upija manje vode od drvenih dasaka, mnogi vjeruju da je i iz higijenskih razloga bambus pravi izbor. Problem je taj što je bambus tvrđi od drveta, što znači da može da ošteti nož. Stručnjaci ga preporučuju za sitnije sjeckanje, samo vodite računa da budu bez formaldehida.

Drvo - Drvena daska je prijateljski nastrojena prema nožu, jer je mekana, a osim toga u njoj se ne prave tako duboki zarezi kao u plastičnim. Studije pokazuju da se salmonela na njima manje širi nego na plastičnim. Na drvenim daskama bakterije potonu daleko ispod površine, gdje se ne razmnožavaju i na kraju umru. Ako je pravilno održavate, može da traje godinama. Nikako je ne stavljajte u mašinu za pranje sudova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije