Kuća i vrt

Koje povrće se sije i sadi u jesen

Koje povrće se sije i sadi u jesen
Foto: Pixabay | Koje povrće se sije i sadi u jesen

Što je s pripremom bašte za zimu? Postoji li povrće koje se sije ili sadi u jesen? Naravno da postoji. U tekstu vam otkrivamo o kojem je povrću riječ.

Prije svake sadnje potrebno je baštu prekopati i nahraniti zemlju za nove biljke. Radi se o manjem broju biljaka pa vam možda i neće biti potrebna cijela površina bašte stoga napravite dobar plan i odredite koliko vam čega treba.

Bijeli luk

Bijeli luk je taj koji se sadi u jesen i često upravo ovaj jesenski ima bolji okus od onog ranijeg. Nije zahtjevna biljka i relativno se jednostavno sadi.

Kao i za svaku drugu biljku, bitno je pripremiti zemlju za sadnju, očistiti ju od korova te prekopati. Nakon toga na razmaku oko 15-20 centimetara izdubite rupe na dubini od oko 4-5 cm i u njih postavite režnjeve bijelog luka korijenom okrenutim prema dolje. Zatrpajte zemlju, pričekajte zimu te u proljeće po potrebi malo zalijte. Vaš bijeli luk spreman je za vađenje sredinom proljeća kad primijetite promjenu boje stabljike iz zelene u smeđu.

Mrkva

Jesen je idealno vrijeme za sijanje mrkve. Baš kao i kod bijelog luka, potrebno je pripremiti zemlju za sijanje. Mrkva i ostalo korjenasto povrće vole rahlu zemlju pa ponekad nije loše i dodati malo pijeska.

Uzgaja se u plodoredu, najčešće nakon paradajza, graška ili krompira, a razmak između redova u kojima se sije trebao bi biti oko 20 centimetara.

Kad malo poraste, slobodno ju prorijedite i ostavite razmak oko10 centimetara među biljkama. Dobro ju je sijati u plastenicima i klijalištima kako je preniske temperature ne bi uništile.

Peršun

Situacija kod peršuna slična je kao i s mrkvom stoga primijenite znanje i iskustvo koje ste stekli s mrkvom te osigurajte povrće za supu i grincajg za cijelu zimu.

Peršun vam može rasti i na balkonu, ali obratite pažnju na temperaturu kako ne biste ostali bez ove vrijedne biljke.

Luk srebrenac

Kako lukovice mogu podnijeti i malo niže temperature tako je i luk srebrenac jedna od biljki koja se može saditi u jesen. Za jesensku sadnju bitno je da tlo bude propusno kako se ne bi zadržavala voda i uništavala plod tokom zime i hladnih razdoblja.

Zemlja bi trebala biti bogata organskim tvarima pa ako to nije slučaj kod vas, dobro je nahranite i pripremite za zimu.

Luk se najčešće sadi u oktobruu, od sredine prema kraju jer se tada sama biljka najbolje priprema za prezimljavanje.

Salata endivija

Ne možete zamisliti obrok bez salate, a zelena salata vam je jedna od najdražih? Nema problema, posadite endiviju i uživajte u salati cijelu zimu.

Ova biljka voli vlagu, podnosi niže temperature, a najbolje ju je saditi u avgustu. Bitno je da ostavite nešto više od dvadeset centimetara između sadnica kako bi one mogle nesmetano rasti. Bojite li se vremenskih uslova, možete je posaditi u plastenik u kojem osim temperature možete kontrolisati i vlažnost.

(Wish.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije