Kuće i vrt

Koje proljećno cvijeće je otrovno za pse

Koje proljećno cvijeće je otrovno za pse
Foto: Pixabay | Koje proljećno cvijeće je otrovno za pse
N.N.

Stiglo je proljeće i priroda se budi, ali vlasnici pasa sada trebaju biti na oprezu. Postoji proljećno cvijeće koje je otrovno za pse.

"Važno je biti svjestan cvijeća koje bi moglo biti otrovno za pse u vrtovima i šetnjama", kaže Shannon Keary za House Beautiful. 

Ako vaš pas pojede biljku ili cvijet za koji se zna da je otrovan, morate biti spremni odmah ga odvesti veterinaru. Evo na koje proljećno cvijeće treba obratiti pažnju.

Tulipani

Iako su obožavani, tulipani su izuzetno otrovni za kućne ljubimce, posebno lukovice. Ako ih pas pojede, to može dovesti do povraćanja i proljeva.

Narcisi

Narcisi su zbog svojih žutih cvjetova omiljen proljećni cvijet, ali treba ih držati podalje od četveronožnih prijatelja. Trener pasa Joe Nutkins kaže da mogu biti opasni i dovesti do povraćanja, pojačanog izlučivanja sline i srčane aritmije. 

Visibabe

Vjesnici proljeća kod pasa mogu uzrokovati povraćanje i proljev. Kad krenete u šetnju, budite oprezni ako vaše znatiželjno štene odluta i pronađe lukovicu ili cvijet visibabe.

Zvončići

Svi dijelovi zvončića predstavljaju opasnost za pse pa je važno biti na oprezu kada šetate šumom. Simptomi trovanja su proljev i povraćanje.

Proljećni šafran

Proljećni šafran može biti iznimno opasan za pse. Prema Nutkinsu, može uzrokovati zatajenje organa ako se proguta, kao i povraćanje, krvavi proljev i slinjenje.

(Index)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije