Kuća i vrt

Koliko često je potrebno prati farmerke

Koliko često je potrebno prati farmerke
Foto: Pixabay | Koliko često je potrebno prati farmerke

​Vječita dilema koliko često treba prati ovaj komad garderobe konačno je razriješena.

Svako ko kupi komad garderobe očekuje da će od njega izvući maksimum, da će potrajati i da neće zahtijevati previše truda oko održavanja. Ovo se posebno odnosi na famerke, a vječita dilema je koliko često ih treba prati.

"Uprkos popularnom mitu koji kruži internetom da se farmerke mogu prati poslije šest nedjelja nošenja, trebalo bi da ih operete poslije tri nošenja ako ih prije toga ne zaprljate. Ako ih nosite duže od toga, ili bilo koji odijevni predmet, u odjeći počinje da se nakuplja znoj, bakterije i mrtve ćelije kože", kaže stručnjak za veš Dejan Dimitrov, direktor fabrike koja se bavi proizvodnjom istog.

On dodaje da će pranje farmerica poslije svaka tri nošenja ovaj odijevni komad održati svježim i spriječiti da izgube oblik.

Stručnjak za čišćenje Džojs Fenč kaže da, sa druge strane, neki ljudi griješe i previše često peru famerke.

"Trebalo bi da ih perete umjereno. Ako ih perete previše često, uništavate ih. Teksas je deblji materijal, pa između pranja može da bude više nošenja", rekla je i dodala da ih ne bi trebalo prati u vrućoj vodi i sušiti u mašini za sušenje veša.

"Zbog toga farmerke mogu da izgube rastegljivost i da se razvuku", kaže ona.

Kako prati farmerke

Farmerke uvijek izvrnite prije nego što ih stavite u mašinu za veš. To pomaže da se smanji abrazija koju uzrokuje da materijal izblijedi, kao i trošenje koje se najprje vidi na ivicama.

Takođe, zakopčajte farmerke, kao i džepove na njima - ukoliko postoje, jer će na taj način zadržati pravi oblik.

Kod modela koji su iscijepani, imaju rupice ili isječene nogavice, takve dijelove zakopčajte zihernadlom, jer će to pomoći da se teksas ne "troši" više nego što treba, a rupice ne šire i paraju.

Koristite deterdžent koji je namijenjen očuvanju boje. Takva sredstva sadrže sastojke koji tkaninama pomažu da zadrže boje i deaktiviraju hlor u vodi koji može da izblijedi boje.

Farmerke perite na nižim temperaturama i, ukoliko to vaša mašina dozvoljava, na programu za osjetljive tkanine.

 

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije