Kuća i vrt

Koliko često treba prati neke odjevne komade

Koliko često treba prati neke odjevne komade
Foto: congerdesign/Pixabay | Koliko često treba prati neke odjevne komade

"Koliko često treba prati pojedine komade odjeće" vječito je pitanje jer različiti proizvođači često imaju neusaglašene stavove. Odjeća je nekada prljavija nego što izgleda, a nekada je operemo, a da za to nije bilo potrebe.

Jasno je da ćete, recimo, majicu koju ste nosili tokom cijelog dana staviti na pranje, kao i da ćete donji veš mijenjati svakodnevno. Međutim, neke druge stvari, poput farmerki, brushaltera i pidžama ne bi trebalo prati poslije svakog nošenja.

Ali, to ne mijenja činjenicu da se sigurno svako od nas bar jednom našao pred neodumicom - da li da obučem ovo još jednom ili da ipak stavim na pranje?

Sada je ta dilema riješena, evo koliko često treba prati određene stvari, a da je to ispravno.

Farmerke

Optimalni broj nošenja farmerki između pranja jeste tri do pet puta. Ukoliko ih perete često, brže će promijeniti oblik i izgubiće boju. Farmerke uvijek izvrnite prije nego što ih stavite u mašinu za veš. To pomaže da se smanji abrazija koju uzrokuje da materijal izblijedi, kao i trošenje koje se najprije vidi na ivicama.

Majice

Ovaj dio garderobe bi trebalo da tretirate kao donji veš - perite ga poslije svakog nošenja. Majice su u bliskom kontaktu s kožom i upijaju mnogo znoja.

Haljine

Nema potrebe da haljinu perete poslije prvog nošenja, najbolje je da je stavite na pranje kada je obučete dva ili tri puta.

Grudnjak

Za razliku od donjeg veša, grudnjak možete nositi četiri puta prije nego što ga operete. Grudnjake je najbolje prati ručno, jer na taj način čuvate kvalitet i boju.

Ovo isključuje sportske grudnjake, koje treba prati poslije svake upotrebe.

Čarape

Bez izuzetka, čarape bi trebalo da se peru poslije svake upotrebe, jer se na njima nakuplja najviše bakterija.

Pidžama

S obzirom na to da se u toku noći znojimo, pidžama postaje idealno stanište za razmnožavanje bakterija i sakupljanje tjelesnih tečnosti.

Ukoliko se prije spavanja tuširate, pidžamu bi trebalo da perete dva puta u toku nedjelje, a ako ste prehlađeni, onda bi trebalo da je perete svakog dana.

Pantalone i šorcevi

Za razliku od farmerki, pantalone i šorceve bi trebalo da perete poslije dva nošenja.

(Telegraf.rs)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije