Kuća i vrt

Koliko dugo petunije mogu da izdrže bez vode

Koliko dugo petunije mogu da izdrže bez vode
Foto: Pixabay | Koliko dugo petunije mogu da izdrže bez vode

Primarna sezona cvjetanja petunija je ljeti, ali mogu da rastu i tokom jeseni sve dok temperatura ne padne.

Petunije su porijeklom iz Južne Amerike, gdje rastu na toplim, otvorenim područjima sa niskom vlažnošću i na dobro dreniranom zemljištu. Zbog južnoameričkog porijekla, petunije su zapravo prilično otporne na sušu zbog čega su toliko popularne za uzgoj u saksijama na terasama.

Opšte pravilo je da zalijevamo temeljno petunije jednom nedjeljno kako bi im korijenje ostalo zdravo. Petunije vole tlo koje je jednako vlažno, ali takođe i dobro drenirano jer vlažno zemljište izaziva truljenje korijena. Kako biste bili dodatno sigurni da treba da zalijete petunije sačekajte da se gornji centimetar zemlje gotovo osuši prije nego što ih ponovo zalijete.

Kako zaliti petunije?

Najbolji način da zalijete petunije je da ih dobro natopite rano ujutru, a zatim sačekajte sedam dana prije nego što ih ponovo zalijete. Petunije su relativno otporne na sušu, pa ne bi trebalo da vas zabrine odlazak na odmor na nekoliko dana jer vas sigurno neće iznevjeriti. Ono što treba da im obezbijedite, kako bi mogle da cvjetaju i kada nekoliko dana niste u mogućnosti da ih zalijete, je dobro drenirano zemljište jer ne vole "močvarno" tlo.

Trudite se da petunije zalijete ujutru, čime ćete da im obezbijedite dovoljuno vlage prije vrućeg dana. Temeljno zalijevanje podstiče korijenje da se razvije i učvrsti u zemljištu, tako da korijenje može da povuče vlagu kada je to potrebno zbog čega mogu da prežive i deset dana bez vode.

(Magazin novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije