Kuća i vrt

Kućnim biljkama treba posebna njega ljeti

Kućnim biljkama treba posebna njega ljeti
Foto: N.N. | Kućnim biljkama treba posebna njega ljeti

Visoke temperature mnogima nisu drage, ali nismo samo mi ti koji svoje navike treba da prilagodimo vanjskim uslovima. Biljke u ovom dijelu godine takođe zahtijevaju posebnu pažnju.

Biljke za koje vjerujemo da mogu bez problema opstati na visokim temperaturama u našem regionu nemaju iste uslove kao u svojim prirodnim, tropskim staništima, uz posebno naglašen nedostatak vlage koja im je neophodna za rast i razvoj. Upravo se zato često tokom ljeta na biljkama mogu primijetiti žute ili smeđe mrlje, a da bismo to spriječili, evo nekoliko savjeta.

Obezbijedite biljkama veću vlažnost vazduha

Veću vlažnost vazduha možete postići korištenjem ovlaživača vazduha, redovnim tuširanjem i/ili prskanjem listova biljaka. Takođe, možete postaviti tanjir ispunjen kamenčićima i vodom ispod posude u kojoj je biljka. Tako voda isparava i biljkama se obezbjeđuje potrebna vlaga.

Dobro ih zalijte

U vrijeme kada biljke dobijaju puno svjetlosti i toplote potrebno ih je i obilnije zalijevati. Za zalijevanje nastojte koristiti odstajalu vodu jer je ona direktno iz česme tvrda i može naštetiti nekim osjetljivim biljkama. Zalijevajte ih sve dok iz rupica na dnu posude ne počne isticati voda, a onu koja ostane na tanjiriću iskoristite za zalijevanje drugih biljaka.

Zaštitite ih od direktne sunčeve svjetlosti

Jedna od grešaka koja se često zna dogoditi onima koji se tek upoznaju sa brigom o biljkama jeste izlaganje sobnih biljaka direktnom suncu. U najboljoj namjeri da im se obezbijedi dovoljno svjetlosti čini im se veća šteta. Postavite ih na mjesto gdje će dobijati potrebnu svjetlost, ali gdje neće biti direktno izložene sunčevim zrakama.

Zaštitite ih od klima-uređaja

Jednako kao što biljke ne vole propuh, ne vole ni hladan vazduh iz klima-uređaja. Ukoliko držite biljke u prostoriji s klima-uređajem, trebalo bi da ih postavite na mjesto gdje neće biti izložene direktno hladnom vazduhu. Takođe, primijetite li promjene na listovima svojih biljaka, premjestite biljke u neku drugu prostoriju bez prisutnosti hladnog vazduha.

Izbjegavajte presađivanje

Presađivanje predstavlja šok za biljke i potrebno im je određeno vrijeme da se prilagode na novo okruženje pa je najbolje izbjegavati presađivanje u vrijeme kada i temperatura vazduha nije idealna za vaše sobne biljke. Za vrijeme vrućih ljetnih dana treba smanjiti sve aktivnosti koje biljkama mogu izazvati šok, te im obezbijediti što ugodnije okruženje u kojem će moći rasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije