Kuća i vrt

Licuala cordata: Lepezasta palma idealna za minimalističke enterijere

Licuala cordata: Lepezasta palma idealna za minimalističke enterijere
Foto: N.N. | Licuala cordata: Lepezasta palma idealna za minimalističke enterijere

Lijepo vrijeme napokon je stiglo i sa svakim sunčanim danom sve više vremena se provodi na otvorenom.

Sezona je uređivanja balkona i vrtova, presađivanja postojećih biljaka čije vrijeme rasta tek počinje, ali i nabavke novih primjeraka koji će obogatiti naše enterijere i eksterijere. Palme su vizuelno atraktivne biljke, specifične za toplije krajeve. Iako smo ih navikli viđati uz more, ni kontinent ne zaostaje kada su ove raskošne ljepotice u pitanju.

Postoje hiljade vrsta palmi no Licuala cordata sa svojim sjajnim, tamnozelenim kružnim listovima je specifična i poprilično rijetka. Kada je jednom nabavite, nećete moći zamisliti prostor bez njene estetike. Upravo zbog svojih kružnih listova koji pomalo podsjećaju na japanske lepeze, savršeno će pristajati minimalističkim enterijerima. U svijetlim open space prostorima kojima vlada minimalistički namještaj, palma Licuala cordata svojim izgledom i bojom unijeće živost i tropski ugođaj. Idealna je i za male stanove, gdje želite jednom biljkom postići pravi džungla efekt, a onima koji imaju više biljaka ova će biti taj faktor X koji će cijeli zeleni enterijer podići na viši nivo.

Porijeklo i karakteristike

Licuala je rod palmi porijeklom iz južne Azije, Nove Gvineje i s nekih ostrva u Tihom okeanu, kao što je Vanuatu. Postoji ukupno 167 različitih vrsta, iako su samo neke poznate u uzgoju. Narastu do visine od najviše osam metara.

Stablo tokom cijelog života ostaje tanko, dostižući samo sedam centimetara debljine. Listovi su mu mrežasti, promjera do jednog metra i zeleni su.

S obzirom na to da dolazi iz područja u kojem je vlaga ključna za njen uzgoj, takve uslove trebalo bi obezbijediti ako je poželite uzgajati.

Minimalna temperatura kojoj bi ova biljka trebalo da bude izložena je 20 stepeni. Visok procenat vlage koji joj je potreban možete postići raznim ovlaživačima i redovnim špricanjem. Ako je možete smjestiti uz prozor, gdje će imati dovoljno svjetla, ona će rasti brže i jače. Odgovara joj dobro drenirano tlo koje je pomalo kiselkasto. Starijim primjercima mogu narasti poprilično veliki listovi, pa je između ostalog i zbog toga vrlo atraktivna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije