Kuća i vrt

Ljekovita biljka koja nikad ne vene

Ljekovita biljka koja nikad ne vene
Foto: Nađa Berberović | Ljekovita biljka koja nikad ne vene

Smilje – jedinstvena biljka Hercegovine, zlatno žute boje koja preživljava u gotovo nemogućim uslovima, na par zrnaca zemlje, sa svega nekoliko kapi kiše. Njegov opstanak je čudesan, a upravo je takvo i njegovo djelovanje na kožu.

Puni potencijal zlata hercegovačke zemlje, u najboljoj mogućoj mjeri iskoristila je fitoaromaterapeutkinja Gloria Volarić - Galić  i uvrstila u svoj brend prirodne ručno rađene kozmetike. 

Smilje je zeljasta višegodišnja biljka iz roda Helichrysum koja obuhvata oko 300 vrsta rasprostranjenih u Africi, Aziji i Australiji, a oko 25 vrsta može se naći u Evropi i na Mediteranu. Botanički naziv potiče od grčkih riječi helios (sunce) i chrysos (zlato). Kod nas je najzastupljenija Helichrysum italicum.

”Smilje raste do visine od 60 cm, a prepoznatljivo je po svojim izrazito žutim cvjetovima. Biljka nakon branja i sušenja ne gubi boju i listove, zbog čega nosi naziv immortelle što znači besmrtan. Za dobijanje jednog litra ulja od smilja potrebna je čak jedna tona biljke, što se odražava na visinu cijene ovog čudesnog eliksira. Tradicionalno se upotrebljava za tretiranje astme, migrene, jetrenih tegoba i kožnih oboljenja, a posebno je cijenjeno u farmaceutici i kozmetici“ - pojasnila je Gloria Volarić – Galić.

Smilje je najpopularnije u anti-age tretmanima odnosno u borbi protiv svih nepravilnosti na koži - bora, strija, mrlja i akni. Prema statističkim podacima francuske kozmetičke kuće, preparati na bazi smilja uz redovnu upotrebu umanjuju dubinu bora za 19%, sveukupni broj bora za 14% i naboranost kože za 38%.

Zahvaljujući svojim prirodnim sastojcima, kako je naglasila Gloria, ulje smilja odlično hrani suhu i zrelu kožu,  vraća joj potrebnu vlažnost i elastičnost, revitalizira, štiti i podmlađuje.

Brend Gloria je na tržištu postao prepoznatlljiv po Zlatnoj kolekciji, koju čine prirodni i autentični proizvodi na bazi smilja.

”Kolekcija od smilja broji dnevnu, noćnu i hijaluronsku kremu, zlatni serum od smilja i piling za lice. Osluškujući tržište i želje kupaca kreirali smo kreme koje odgovaraju svim tipovima kože, ne izazivaju zasićenje kože lica, ne sadrže hemijske dodatke ni konzervanse“ - naglasila je Volarić - Galić.

Kombiniranjem proizvoda, kako je dodala, dobija se najbolja prirodna njega za različite tipove kože. Zahvaljujući ulju smilja te biljnim uljima, koža se postepeno i dozirano hrani u pravilnim omjerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije