Kuća i vrt

Ljekovito bilje: Avokado

Ljekovito bilje: Avokado
Ljekovito bilje: Avokado

Avokado (lat. persea americana) vodi porijeklo iz Centralne i Južne Amerike, gde se gaji od davnina. U tim krajevima je poznat i pod nazivom "aligatorova kruška" jer njegov oblik i koža podsjećaju na ovu životinju. Asteci su avokado zvali "ahuacatl", a španskim konkvistadorima je to ime bilo teško izgovoriti, pa je avokado nastao kao iskrivljena varijanta astečke riječi.

Sredinom 17. vijeka trgovci su ga donijeli na Jamajku, a do sredine 19. vijeka proširio se u tropskim regionima Azije. Danas se uzgaja u većini zemalja tropskog i suptropskog pojasa, a najveći proizvođač je Kalifornija. Odatle je i najcjenjenija vrsta haas avokado, prvi put uzgojena u jednom tamošnjem dvorištu. U Kaliforniji je avokado toliko uobičajeno drvo da raste u dvorištima kao kod nas jabuke, šljive ili trešnje.

Kako plod zrije, zelena boja prelazi u sve tamniju, gotovo crnu. Plodovi pretjerano svijetle zelene boje znaju se naći u našim trgovinama, a to znači da je plod ubran malo prije vremena.

Avokado pripada nutricionistički najbogatijim i najkvalitetnijim namirnicama, pa je zaista šteta što se kod nas malo jede. U njegovom plodu smjestilo se preko 25 važnih nutrijenata, uključujući vlakna, kalijum, vitamin E i B, folnu kiselinu i brojne važne fitohemikalije. Sadrži 5-32 odsto masnoće koja se lako utrljava u kožu i predstavlja bitnu komponentu u kozmetici. U kulinarskom smislu možemo ga gledati i kao voće i kao povrće, jer se od avokada spremaju supe, sendviči, deserti i čuveni meksički specijaliteti guacamole. Najčešće se konzumira u sirovom stanju. Presiječe se, poprska se limunom, posoli ili začini i jede se kašičicom.

Ljekovito djelovanje

Avokado se preporučuje kao zaštita srca i krvnih žila, jer sadrži najzdravije oblike masnoća, one nezasićene, koje pomažu u snižavanju holesterola i sprečavaju njegovo štetno djelovanje. Zatim, prirodno sadrži sterole, a najviše beta-sitosterol koji je strukturom sličan holesterolu, i kada se konzumira s hranom koja sadrži holesterol, inhibira njegovu apsorpciju, te tako sprečava njegovo štetno djelovanje.

Ispitivanja potvrđuju da djelotvorno sprečavaju i liječe bolesti prostate, te djeluju protiv nekih oblika leukemije. Steroli djeluju pozitivno i na imunološki sistem jer pojačavaju razvoj limfocita, normalizuju nivo šećera u krvi i insulin kod dijabetesa tipa 2. Beta-sitosterol pomaže kod smanjenja upala, u procesu liječenja čireva i ublažava grčeve. Takođe djeluje antivirusno, antibakterijski i antigljivično.

Zahvaljujući velikom udjelu karotenoida luteina i vitamina E, avokado štiti organizam od raka dojke i prostate, i bolesti očiju kao što su katarakta i makularna degeneracija. Vitamin C važan je za sintezu kolagena potrebnog za razvoj ćelija i tkiva, sprečava ulazak virusa u ćeliju i jak je antioksidans. Vitamini B kompleksa sudjeluju u brojnim reakcijama koje u tijelu proizvode energiju. Avokado je bogat i kalijumom, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska. Dijetalna vlakna u avokadu u svakodnevnoj ishrani regulišu probavu i štite probavni sistem. Hrana bogata vlaknima snižava rizik od hemoroida i bolesti debelog crijeva. Ako dodate nekoliko kriški avokada u salatu ne samo da ćete da dobijete bogat, kremast ukus, već i da povećate sposobnost organizma da apsorbuje karotenoide iz povrća.

Ulje avokada

Ulje avokada se dobija presovanjem jestivog dijela ploda. Sadrži vitamine E, B6, C, proteine i lecitin. U kulinarstvu su prednosti ulja avokada u odnosu na maslinovo njegova visoka tačka zagrijavanja, te gusta konzistencija, što znači da ga je manje potrebno. Ulje ima izvanredne sposobnosti regeneracije i pomlađivanja zbog visokih koncentracija esencijalnih masnih kiselina koje sprečavaju isušivanje i održavaju elastičnost kože. U kožu prodire dublje od svih biljnih ulja i aktivne tvari nosi do unutrašnjih slojeva dermisa. Njegova antibakterijska i zacjeljujuća svojstva čine ga idealnom bazom za kozmetičke tretmane rana, akni, dermatitisa i sl.

Od svih biljnih ulja pokazao se kao najdjelotvornije sredstvo za zaštitu od sunca, štiti od pjegica nastalih od sunca i opekotina. Visoki udio lecitina i fitosterola utiče na laku razmazivost.

Recepti

Maska za kosu

Pomiješati pola oljuštenog avokada, kašiku maslinovog ulja, pola banane i žumance. Nježno utrljati masku na kosu, pa staviti kapu za tuširanje. Ostaviti da odstoji sat, pažljivo isprati toplom vodom, pa oprati kosu šamponom.

Zapečeni avokado

Za ovaj recept je potrebno tri avokada, kuvano pileće bijelo meso, pola glavice crnog luka, čen bijelog luka, so i biber, malo iscijeđenog limuna, majoneza i narendani sir. Avokado oprati, izrezati na pola i izdubiti sredinu. To što je izvađeno politi sokom od limuna, da ne potamni, te dodati so i biber. Crni i bijeli luk sitno nasjeckati, piletinu isjeći na kockice i pomiješati s majonezom. Tom smjesom puniti izdubljeni avokado, posuti narendanim sirom i peći u zagrijanoj rerni na 160°C oko 15 minuta.

Salata

Za salatu su potrebna tri paradajza, avokado, tri čena bijelog luka, pet listova bosiljka, krastavac, paprika, šoljica mrvljenog sira, maslinovo ulje, limunov sok, biber i so. Sve sastojke isjeći i pomiješati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije