Kuća i vrt

Ljekovito bilje: Lan

Ljekovito bilje: Lan
Ljekovito bilje: Lan

Lan (lat. linum usitatissimum) je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka, te se rijetko pronalazi kao samonikla biljka.

Lanene sjemenke se uzgajaju preko 5.000 godina u umjerenim i tropskim područjima i upotrebljavaju se u različite svrhe. Stari Grci i Rimljani koristili su ga u ishrani, miješajući lan s kukuruznim brašnom prilikom pripreme hljeba, a takođe i kao lijek za probavne smetnje. Nakon pada Rima upotreba mu slabi, ali mu je Karlo Veliki, poznati franački vladar, vratio staru slavu propisavši zakone o uzgoju i konzumaciji lana. Sve do danas, lan se koristi u kulinarske i ljekovite svrhe, te za proizvodnju tekstila, a u Evropi je i najstariji izvor ulja.

Na vrhu svake biljke koja naraste i do pola metra u visinu cvjeta nježnoplavi cvijet. Nakon što pčela izvrši oprašivanje, u cvijetu se počinje razvijati plod koji će, kada sazrije, dostići veličinu graška, unutar kojeg se nalazi desetak malih sjemenki. Sjemenke se razlikuju zavisno od mjesta uzgoja, tako da su u Kanadi crne ili smeđe, a u Indiji žućkaste.

Laneno ulje

Hladno presovano ulje je rijetka tekućina, karakterističnog mirisa, svijetlo do tamnožute boje. Sastoji se od višestruko nezasićenih masnih kiselina, zbog čega lako oksidira. Laneno sjeme je sigurniji izvor linolenske kiseline nego ulje, jer ulje u sjemenu ostaje svježe sve dok se ne samelje ili ne podvrgne toplotnom tretmanu. Tako zadržava prirodne antioksidanse, vitamine i minerale koji se nalaze u sjemenu.

Lan ima mnogo vrlina, ali ima i jednu manu, a to je da ulje brzo užegne. Da biste spriječili kvarenje, kupujte samo laneno ulje koje je stajalo u frižideru i koje se prodaje u crnim flašama. Držite ga u frižideru, u čvrsto zatvorenoj boci. Ako laneno ulje uzimate s hranom, možete čak povećati prehrambenu vrijednost drugih namirnica. Istraživanja pokazuju da dodavanje lanenog ulja u hranu bogatu sulfatnim aminokiselinama, kao što su fermentisani mliječni proizvodi, povrće iz porodice kupusnjača, te proteini životinjskog porijekla, pomažu esencijalnim masnim kiselinama da se ugrade u ćelijske membrane. Pomiješano s jogurtom, laneno ulje postaje emulzija. Najdjelotvornije je kada se uzima s antioksidansima kao što su vitamin E i karoten. Ne koristite laneno ulje za kuvanje, već ga dodajte hrani nakon toga.

Najbolje je koristiti cijele sjemenke, tako što ćete ih dodati u hljeb ili kolače. Svježe samljevene lanene sjemenke mogu se dodavati različitim jelima.

Ljekovito djelovanje: Laneno sjeme je poznati laksativ, a ne stvara naviku niti oštećuje crijeva. Sjeme nabubri, čime povećava obim crijeva, raširi ga i pospješuje peristaltiku. Kao sredstvo za čišćenje upotrebljava se mljeveno laneno sjeme, koje se prethodno ne namače u vodi.

Jedna studija je pokazala da su upale disajnog sistema rjeđe kod ljudi koji uzimaju manje od kašičice lanenog ulja dnevno. Lan pomaže i zdravlju srca i krvnih sudova. Sadrži veoma visok nivo omega 3 masnih kiselina, pa zbog toga smanjuje nivo lošeg holesterola. Čaj od lanenog sjemena koristi se kao sredstvo za grgljanje kod upala u ustima, ždrijelu, desnima, te protiv promuklosti, a i upale želučane sluznice. Masnoće iz lana mogu da doprinesu gubitku viška kilograma. Materije bogate esencijalnim masnim kiselinama, kao što je lan, ubrzavaju metabolizam.

Posebna prednost lana je što u velikom procentu sadrži lignin. Lignini su se u istraživanjima pokazali korisnim za smanjenje rizika od nastanka raka dojke i jajnika, jer umanjuju aktivnost estrogena, glavnog ženskog polnog hormona, potencijalnog podstrekača malignog rasta. Laneno ulje se koristi za vanjsku primjenu u obliku obloga kod ekcema, psorijaze, kožnih osipa. Primjenjuje se kod raznih iritacija kože, njege masne kože i akni, jer pomaže u regeneraciji ćelija. Djeluje blago protivupalno, a ublažava i bolove u mišićima i zglobovima.

Recepti

Protiv zubobolje

Ukoliko imate problema sa zuboboljom, stavite lan u pamučnu vrećicu i zagrijte je, a onda nanesite na bolno mjesto. Isto možete da primijenite i kod išijasa, reume, neuralgija lica, bolova u stomaku i dr.

Protiv zatvora

Naveče potopiti kašičicu lana u malo vode i ostaviti do ujutru. Ujutru natašte popiti vodu i pojesti lan. Može se samljeti i umutiti u jogurt ili mlijeko i popiti.

Majoneza od lanenog ulja: Pomiješati tri kašike lanenog ulja, tri kašike mlijeka, tri kašike surutke, kašiku limunovog soka dvije kašike jabukovog sirćeta, kašiku senfa i pola kašičice soli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije