Kuća i vrt

Ljuljaška u domu za sve koji su u duši djeca

Ljuljaška u domu za sve koji su u duši djeca
Foto: N.N. | Ljuljaška u domu za sve koji su u duši djeca

​Nikad nije pogrešan trenutak da probudite dijete u sebi, a možda najbolji način za to je ljuljaška uklopljena u enterijer vašeg doma, i to ne samo kada se radi o dječjoj sobi, već i o dnevnoj sobi, kuhinji ili spavaćoj sobi.

Iako će možda najveći hit biti u dječjoj sobi, i sigurno najviše upotrebljavana, ljuljaška će dodati razigrani momenat u svaku sobu. Bez obzira živite li u kući ili stanu, ovi šarmantni detalji mogu se instalirati na grede ili strop uz pomoć kuka, samo morate paziti na opterećenje koje može podnijeti da ne biste nehotice napravili više štete nego koristi.

Da užitak bude potpun, svaki tip ljuljaške možete učiniti udobnijim i dodatno ga stilizovati uz jastučiće, dekice i slične dekorativne elemente.

LJULJANJE U KUĆI

Pojedini domovi širom svijeta u kojima žive djeca ili koji imaju odrasle koji ne žele da odrastu uljepšani su ovim nesvakidašnjim detaljem. Ljuljaška napolju u parku ili dvorištu potpuno je normalna stvar, ali šta kada se ona nađe u enterijeru? Sve što je potrebno jeste uže, komad drveta za osnovu/sjedenje, dobro utiplani držači u plafon i dovoljno prostora za zamah i samo ljuljanje. Ovo je veoma bitan segment prilikom ugradnje jer ukoliko je prostor u koji se planira smjestiti ljuljaška mali ili uzak, to gubi smisao i ne ostvaruje svrhu za koju je predviđena.

ZABAVA I RAZBIJANJE MONOTONIJE

Enterijeri u kojima se nalazi ljuljaška ne samo da su nekonvencionalni i drugačiji, nego je ona i izvor zabave i kućne inspiracije. Često je roditelji "ukradu" od djece i uz knjigu uživaju u opuštajućim momentima na ljuljašci. Ono što je sigurno je da zamah u kući mijenja stvari.

Ljuljaške posebno dobro pristaju onim domovima koji imaju nešto više plafone, ali se u skoro svakom stanu, čak i u onom u potkrovlju, može naći mjesto da se smjesti ovaj simpatični komad namještaja.

ALTERNATIVA SOFI

Oni koji su zaljubljeni u osjećaj koji se stvara na ljuljašci i njeno umirujuće dejstvo željeli su da spoje ove ljubavi u jednu. Tako su nastale sofe i velike ljuljaške koje mijenjaju pravi namještaj, odnosno ugaone garniture, sofe u dnevnom boravku, čak i krevete u spavaćim sobama. Zbog nešto veće težine koju je potrebno da podnesu, obično su s plafonom ili gredama povezani lancima ili jakim kanapom, koji osiguravaju bezbjednost pri sjedenju i ljuljanju.

Oni koji u stanu imaju jedan ili više komada kažu da ih se nikad ne bi odrekli i da je to detalj koji njihov dom čini potpuno drugačijim od ostalih. Ako ste poželjeli da osvježite uspomene iz djetinjstva ili dom koji nije univerzalan, ljuljaška može biti sjajno rješenje i šarmantan detalj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije