Kuća i vrt

Mjesta u kuhinji na kojima se skrivaju bakterije i prljavština

Mjesta u kuhinji na kojima se skrivaju bakterije i prljavština
Foto: Pixabay | Mjesta u kuhinji na kojima se skrivaju bakterije i prljavština

U vašoj kuhinji postoje puno mjesta koja skrivaju prljavštinu i bakterije, a stručnjak za čišćenje Dejan Dimitrov za "Daily Star" nabrojao je sedam neočekivanih.

1. Toster

"Tajna izvrsnog tosta je čisti toster", kaže Dejan, savjetujući ljude da provjere otvore za hljeb, peciznije, da provjere da li ima ostataka hljeba.

"Suvim rukama isključite toster, a zatim uklonite dio za mrvice i ispraznite ga. Upotrebite suvu četkicu za zube kako biste očistili otvore za hljeb i uklonili velike mrvice. Potom standardnim pranjem s deterdžentom uklonite lepljive mrlje. Kad se taj dio za mrvice osuši, vratite ga u toster", dodao je.

2. Rukavice

Ako za vađenje vrućih posuda iz peći koristite rukavice, morate da znate da one mogu da budu vrlo prljave, te da se u nima kriju klice, mrvice i komadići hrane.

"Ako se stalno koriste, rukavice je dobro oprati jednom nedjeljno. Ako su silikonske, ručno, a one od tkanine možete da perete u mašini za pranje veša. Možete i prije pranja da rukavice potopite u rastvor od jedne kašike deterdženta i jedne kašike sode bikarbone u litar vode", tvrdi Dimitrov.

3. Varjače

Varjače u svojim pukotinama kriju puno bakterija, posebno ako dolaze u dodir sa sirovim mesom. Ako ih ne izribate, rizikujete kontaminaciju drugog pribora i hrane s kojom dođu u dodir.

"Redovno koristite ovu smjesu za njihovo pranje - jedna kašika vodonik peroksida u dvije litre vode, a onda ih dobro izribajte", dodao je

4. Kecelja za kuvanje

Mast, mrvice i komadići hrane mogu se nakupljati i na kecelji, pogotovo ako ima prednji džep.

"Pravilo je da se opere nakon svakih par korišćenja. Može da se pere u veš mašini", poručuje stručnjak za čišćenje.

5. Polica sa začinima

Police sa začinima često zaboravimo da očistimo, pa često skupljaju prašinu.

"Preporučio bih da ih čistite mokrom krpom svakih par nedjelja, kako biste osigurali da se prljavština ne skuplja u skrivenim područjima. Proverite jesu li police potpuno suve prije nego što vratite posudice sa začinima kako biste spriječili nakupljanje vlage."

6. Kuhinjske krpe

S kuhinjskim krpama potreban je oprez. Uvijek je dobro imati jednu za sušenje posuđa, drugu za brisanje ruku i treću za čišćenje površina.

"Uz to, treba ih prati svakih par dana kako biste spriječili nakupljanje bakterija. Na krpama se mogu pojaviti čak i gljivice", kaže Dimitrov.

7. Mikrovalna

I na kraju, brisanje krpom nije previše učinkovito u uklanjanju masnih naslaga pa je mikrovalnu pećnicu također potrebno temeljno očistiti iznutra i izvana svake sedmice. Stavite kašiku bijelog octa i u 250 mililitara vode i zagrijte posudu dvije minute u mikrovalnoj.

Ostavite mikrovalnu da se potpuno ohladi, oko 10 minuta, a onda nanesite sredstvo za čišćenje i obrišite sve unutarnje stijenke vlažnom krpom. Svi tvrdokorni tragovi i fleke trebali bi se lako ukloniti", poručio je Deyan.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije