Kuća i vrt

Moderni, neutralni i neobični koncepti uređenja doma za 2021.

Moderni, neutralni i neobični koncepti uređenja doma za 2021.
Foto: N.N. | Moderni, neutralni i neobični koncepti uređenja doma za 2021.

Društvena mreža Pinterest godinama unazad neiscrpan je izvor inspiracije za brojne aspekte života.

Neizostavna je za praćenje trendova za vjenčanja, modu, kozmetiku, kuvanje, a jedan od najvećih segmenata je sigurno arhitektura i uređenje enterijera.

Posljednjih nekoliko godina Pinterest "izbacuje" predviđanja za trendove koji će (p)ostati hit u godini pred nama - predviđanja se temelje na ključnim riječima koje korisnici pretražuju, a koje bilježe najveći porast pretraživanja.

MULTIFUNKCIONALNA RJEŠENJA

Naše domove prethodne godine morali smo urediti tako da imaju više funkcionalnog prostora, a zbog konstantnog boravka u kući uzrokovanog pandemijom virusa korona, a ovaj će se trend vjerovatno nastaviti i u ovoj godini. Pretrage poput "ideje za kancelariju u ormaru" i "polica za knjige kao pregrada" na Pinterestu povećane su 200 odsto, odnosno 150 odsto u odnosu na prošlu godinu. Pritom je najveći interes iskazan za kućne kancelarije i kutke za rad od kuće.

MODERNO I NEUTRALNO

Iako se čini da su interijeri postali živopisni i kako se ljudi sve manje boje biti hrabri pri korištenju boja, riječi koje pretražuju na Pinterestu govore suprotno. Riječi moderno i minimalistički bilježe porast, na primjer "minimalistički dizajn kupatila" za čak 400 odsto, a "moderna minimalistička kuhinja" za 115 odsto u odnosu na prošlu godinu. Pojednostavljuju se i palete boja: "zemljani tonovi" i "neutralne palete boja" pretražuju se tri puta više iz godine u godinu.

JAPANDI

Prirodna privlačnost skandinavskog stila već je godinama u trendu, ali u najnovijem hibridnom stilu kombinuje se s japanskim minimalizmom, pa tako zanimljivom kombinacijom riječi Japan i Skandi nastaje Japandi. Odlikuje ga spajanje rustikalnosti skandinavskog stila s minimalističkom elegancijom vječnog japanskog stila. Pretrage za Japandi povećane su 100 odsto u odnosu na 2019. godinu, a Pinterest očekuje da će 2021. ovaj stil doživjeti pravi bum.

OTVORENE KUHINJSKE POLICE

Otvorene kuhinjske police biće veliki hit i u 2021. godini. Pinterest izvještava da je porast pretraživanja za "police za tanjire" i "viseće police" velik. Osim samih polica, postaje važno i ono što ćete na njima izložiti. Tako je, na primjer, pretraživanje za "bakreno posuđe" i "šareno stakleno posuđe" povećano za 35 odsto, odnosno 135 odsto. Tako će i tokom 2021. godine pred nama i kuhinja postati svojevrsna funkcionalna galerija gdje će glavni eksponati biti lijepi kuhinjski komadi.

NEOBIČNA NEONSKA RASVJETA

Ipak nije sve tako minimalno i neutralno. Među nekim dizajnerima omražena šarena LED rasvjeta doživljava rast popularnosti. Pretrage za "soba s LED rasvjetom" porasle su čak 300 odsto. Posebna je priča neonska rasvjeta, čije je pretraživanje poraslo za nevjerovatnih 800 odsto. Neonske stone i zidne lampe ulaze na velika vrata i postaju jedan od nezaobilaznih trendova koji će nas pratiti u 2021. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije