Kuća i vrt

Napravite sami moderan namještaj za malo novca

Napravite sami moderan namještaj za malo novca
Foto: N.N. | Napravite sami moderan namještaj za malo novca

Postoji hrpa "uradi sam" ideja koje ostavljaju bez daha, no igra s drvenim paletama uvijek iznova oduševi. S njima nastaju uistinu neodoljivi dekorativni elementi i komadi namještaja.

Drvene palete koje se koriste za prevoz tereta i robe često se odbacuju nakon isporuke. Možete ih iskoristiti stvaranjem odličnog, modernog namještaja.

Palete često možete besplatno pronaći u blizini industrijskih objekata ili u lokalnom centru za recikliranje.

Ono što je uzbudljivo kod drvenih paleta je za koliko ih se raznih namjena može iskoristiti!

Ako imate dobru ideju, gotovo da nema namještaja koji se ne može izraditi iz palete. Mali i veliki stolovi, stolice, fotelje i kompletne sjedeće garniture, kreveti, ljuljačke, police, ograde i dekoracije samo su dio mogućnosti. Ako niste pri novcu, a baš vam treba taj novi komad namještaja, nabavite palete, razradite ideju i krenite u izradu.

Palete se obično izrađuju od bora ili drugog mekog drveta, iako nije neobično pronaći i tvrđe izrađene od hrasta ili javora. Čvrste su, jer su dizajnirane kako bi nosile stotine kilograma težine. A iskorištene palete izgledaju staro i rustikalno, što je savršeni medij za ideje i projekte namještaja od paleta.

Trend izrade namještaja od paleta je velik u Evropi, a vjerovatno ćete pronaći pokoju paletu čak i u najsavremenijim domovima i potkrovljima. Jedan od najjednostavnijih načina upotrebe paleta za izradu namještaja je izrade stolića za kafu. Naslažite paleta koliko želite, zavisno o vašoj idealnoj visini stolića za kafu, te dodajte točkiće ili nogice.

Takođe, ukoliko želite, možete ofarbati palete te promijeniti izgled iz industrijskog na moderan.

Neke palete imaju grubu, neobrađenu površinu. Lagano brušenje i bistri poliuretanski premaz mat ili sjajnog finiša obogaćuju prirodne tonove drveta i smanjuju grubu površinu palete.

Složene palete mogu poslužiti kao baza za krevet, ali i ponuditi odličan skladišni prostor ispod kreveta. Koristite velike palete za stvaranje izdržljivog vanjskog zida ili ograde, na koji možete objesiti biljke ili samo poboljšati privatnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije