Kuće i vrt

Napravite sami prirodni sprej protiv gljivica na nogama

Napravite sami prirodni sprej protiv gljivica na nogama
Foto: Pexels | Napravite sami prirodni sprej protiv gljivica na nogama

​Ponekad je neugodan miris stopala znak da imate probleme sa gljivicama.

Atletsko stopalo, gljivice na noktima, nogama ili prstima, lišajevi, kandida… mogu se spriječiti i na prirodan način.

Postoji mnogo prirodnih preparata koji mogu da pomognu u rješavanju problema sa gljivicama, kao što su domaći kućni lijek za svrab i antifungalni prah, i možete ih napraviti sami, prenosi RTS.

Za početak, kako savjetuje dr Džoš Eks, isprobajte prirodni "uradi sam" antifungalni sprej sa jabukovim sirćetom.

Pravljenje ovog spreja protiv gljivica ne može biti lakše, jer jednostavno treba da kombinujete sastojke u staklenu bocu sa raspršivačem i dobro ih promiješate.

Ključ je u nabavci ovih sastojaka koji liječe kožu, uključujući gel aloe vere, jabukovo sirće i hamamelis. Ovo posljednje uključuje tanine koji ekstrakt hamamelisa čine prirodnim odstranjivačem viška masnoće sa kože.

U međuvremenu, jabukovo sirće sadrži probiotike i vrstu kiseline koja podstiče rast probiotika koji može pomoći u ubijanju kandide.

Slično tome, dobri sastojci su i tri vrste esencijalnih ulja – lavande, peperminta i kamilice, koja se mogu boriti protiv gljivica i umiriti kožu zajedno sa dva odlična noseća ulja, maslinovim uljem ili uljem jojobe.

Kada se svi ovi sastojci pomiješaju, držite sprej protiv gljivica u frižideru kako biste obezbjedili osjećaj hlađenja nakon upotrebe. Kada ste spremni za upotrebu, jednostavno prskajte na zahvaćeno područje i ostavite da se osuši na vazduhu.

Nanesite dva do tri puta dnevno nekoliko dana ili dok simptomi ne nestanu. Ako osjetite bilo kakvu iritaciju, prestanite sa upotrebom ili dodatno razblažite preparat maslinovim uljem i aloe verom i pokušajte ponovo.

Gljivični problemi su uobičajeni, ali ne morate uvijek da jurite u apoteku po lijekove bez recepta. Umjesto toga, probajte ovaj prirodni "uradi sam" antifungalni sprej sa jabukovim sirćetom.

Priprema prirodnog spreja protiv gljivica

-60 mililitara čistog gela aloe vere

-30 mililitara jojobinog ulja

-15 mililitara maslinovog ulja

-15 mililitara jabukovog sirćeta

-10 kapi esencijalnog ulja lavande

-2 kapi esencijalnog ulja peperminta (opciono)

-10 kapi ulja kamilice

-15 grama hamamelisa

Kombinujte sve sastojke u staklenu bocu (najbolje od tamnog stakla) sa raspršivačem odgovarajuće veličine i dobro promiješati.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije