Kuće i vrt

Ne pretrpavajte prostor velikim namještajem

Ne pretrpavajte prostor velikim namještajem
Foto: N.N. | Ne pretrpavajte prostor velikim namještajem
N.N.

Odlučivanje o rasporedu namještaja u kući ili stanu ponekad može biti zahtjevnije od očekivanog, a upravo je to jedan od najvažnijih aspekata dizajniranja enterijera.

Zanemarivanje veličine prostorije, zbog čega namještaj u njoj stvara osjećaj pretrpanosti, samo je jedna od čestih grešaka na koje ukazuju dizajneri enterijera.

Prije nego što se upustite u osmišljavanje rasporeda namještaja u prostoriji, razmislite o tome gdje želite da vaši gosti provode najviše vremena i postoji li neko ključno žarište prostorije, poput kamina ili velikog prozora. Jednom kada ste utvrdili navedeno, možete započeti s planiranjem kako iskoristiti prostor, otkriti njegova ograničenja i prilike koje pruža skiciranjem tlocrta.

Ako ste u glavi već stvorili plan rasporeda namještaja, ali djeluje vam nepotpunim, nikad nije kasno za njegovu korekciju.

Kupovina prevelikog namještaja

Mjerenje prostorije je ključno, a ukoliko su komadi namještaja preveliki, djelovaće malo i tijesno, upozoravaju dizajneri enterijera. Nažalost, težim zadatkom pokazaće se rasterećivanje prostorije od velikog namještaja nakon što ste ga kupili. "Prostor izmjerite dvaput, a namještaj kupite jednom", pravilo je kojeg treba da se pridržavate.

Prilikom odabira velikog namještaja u obzir je važno uzeti i sam tok prostorije. Prevelik stolić za kafu u dnevnom boravku ili stolica smještena pod čudnim uglom ometaće hodanje oko namještaja. Vizuelizacija prostorije je ključna, stoga je uvijek korisno poslužiti se tlocrtom i iscrtavanjem plana prostorije - kako će se osobe kretati, sjesti, ustajati i slično.

Davanje prioriteta izgledu umjesto funkcionalnosti

Većina spavaćih soba stiže sa standardnim rasporedom namještaja koji uključuje krevet, noćne ormariće s lijeve i desne strane te ormar, ali pojedini dizajneri enterijera smatraju da navedena formula ne pristaje svakom životnom prostoru. Mnogi po prirodi naginju pretrpavanju prostorije velikim krevetima s podjednako velikim okvirom ili istim noćnim ormarićima.

Na noćne ormariće trudimo se gledati drugačije. Uvijek se zapitamo šta treba da sadržavaju, mogu li se na njima postaviti stone lampe, treba li da budu identični i jesu li zaista potrebna dva primjerka?

Svaki nepotreban predmet u spavaćoj sobi stvara osjećaj pretrpanosti prostorije.

Pozicioniranje namještaja uz zidove

Pod koji diktira način rasporeda namještaja u prostoriji jedna je od najčešćih grešaka prema riječima dizajnera enterijera. Većina njih predlaže raspored na način da odijelite prostor grupisanjem namještaja. Zavisno od veličine otvorenog prostora, dizajneri predlažu grupisanje namještaja kako bi postao multifunkcionalan. Ne strahujte ni od njegovog postavljanja u sredini prostora.

Prekomjerno stilizovanje prostorije

Neke od najljepših životnih prostora redovno krase dekorativni elementi prikupljani tokom života, ali dizajneri enterijera ističu kako bi trebalo da postoji ograničenje o tome koliko bi dekorativnih elemenata trebalo da bude u prostoriji. Jednom od čestih grešaka smatra se odabir malog namještaja i mnoštva predmeta koji razbijaju dosljednost prostorije. Birajte manje dekorativnih elemenata i duže komade kako biste stvorili osjećaj većeg prostora.

Tepisi

Još jedan trik za postavljanje namještaja u otvorenom prostoru leži u tepihu. Slavni dizajneri enterijera vole koristiti nekoliko različitih tepiha u sobi, ali umjesto podudarajućih biraju modele različitih uzoraka u istoj nijansi boja. Ako se trpezarija i dnevni boravak nalaze u istom otvorenom prostoru, odijelite ih tepisima koji će ga učiniti skladnim i elegantnim.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije