Kuća i vrt

Neka hodnik postane zvijezda stana

Neka hodnik postane zvijezda stana
Foto: Ilustracija | Neka hodnik postane zvijezda stana

Po hodniku se dom poznaje, česta je uzrečica brojnih esteta koji ulaznim kvadratima daju veliku važnost.

Hodnik, naime, postaje sve češći detalj u stanu s vrlo promišljenim odabirom boja zidova, detalja i namještaja. Donosimo inovativna rješenja kako na najbolji način iskoristiti često zapostavljeni prostor i poraditi na njegovom prvom utisku.

Lusteri

Lusteri su sjajan i upečatljiv ukras za svaki dio vašeg doma, a vrlo lako mogu podići i cjelokupni vizuelni utisak vašeg hodnika. Ako ste ljubitelji klasičnog stila uređenja, onda ćete se vjerovatno odlučiti i za neki rustikalni luster, a ljubitelji modernijih enterijera poželjeće modernija rasvjetna tijela. Ne plašite se ni grandioznih lustera, ali imajte na umu da je u tom slučaju veoma važna visina prostora.

Fotografije i slike

Ako nemate hodnik iskoristive veličine, nego on ima isključivo ulaznu funkciju, iskoristite ga tako što ćete u njemu napraviti svoju malu umjetničku galeriju. Na zidove hodnika možete izložiti slike, a ako više volite fotografije, napravite zidnu galeriju najdražih fotografija. Na taj način čitav prostor ćete učiniti "svojim".

(Koristan) komad namještaja

U veće hodnike stanu i komode koje su izrazito korisne jer služe kao dodatan prostor za skladištenje stvari. Ako odaberete neki "otkačeniji" primjerak u zanimljivoj boji ili s posebnim ručkama, komoda postaje i sjajan ukras hodnika.

U manje hodnike smjestite male zidne garderobere s vješalicama za kapute i jakne, a poželjan dodatak je i mala klupa koja je praktična prilikom obuvanja obuće.

Upečatljive boje

Ne morate igrati na sigurno kada je u pitanju uređivanje hodnika. Slobodno eksperimentišite s upečatljivim bojama bez obzira na to da li se radi o uređenju zidova ili namještaju i dodacima za dom koje želite staviti u hodnik. Na hodniku možete i isprobati sviđaju li vam se određene nijanse u vašem domu pa iskoristite tu priliku prije nego što se odlučite za uređenje ostalih prostorija.

Nepostojeći hodnik

Nepostojeći hodnik iz kojeg se direktno ulazi u kuhinju ili dnevni boravak mana je brojnih stanova, ali i za takav postoji niz jeftinih rješenja. Jedno je obična viseća drvena ploča kojom uz nekoliko kvačica i dekorativnim tepihom zamjenjujete garderobni ormar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije