Kuća i vrt

Neobične komode ukras doma

Neobične komode ukras doma
Foto: N.N. | Neobične komode ukras doma

Šarene, asimetrične, oble ili pravougaone - komode su danas namještaj bez kog ne može da se zamisli nijedna prostorija u domu.

Pojavile su se u 18. vijeku, popularnost stekle u 19. vijeku, da bi u naše doba postale tako raznovrsne da lagano zauzimaju mjesto najupečatljivijeg komada namještaja u domu.

Koristile su se najprije u trpezarijama, ali postepeno su se preselile u gotovo sve prostorije, od dnevne i spavaće sobe do hodnika i kuhinje.

Nekada dosadne i neutralnog izgleda sa isključivo praktičnom funkcijom za odlaganje posuđa i viška stvari, danas su ne samo funkcionalne, već i kreativne.

 Mogu biti retro, šik, sa fiokama u različitim bojama i veličinama, sa tankim nogarima ili gotovo nevidljivim, kliznim vratima ili klasičnim. Ako želite da nešto promijenite u stanu, dovoljno je da promijenite komodu i dobićete potpuno drugačiji izgled. Budite kreativni, pa ih sami obojite ili napišite nešto, to je sada moderno i stvara vintidž efekat.

Najpopularniji materijal za njihovu izradu je drvo, ali tu su i metal, plastika u boji, materijali, ogledala. Neke su napravljene da izgledom imitiraju kasetofon, druge televizor, treće kofer, jedne su oble, druge pravilnih geometrijskih linija, treće nepravilnog, apstraktnog oblika.

Mogu da posluže kao sto za šminkanje, ali i kao radni sto umjesto klasičnog. U dnevnoj sobi, na komodu možete staviti televizor ili iznad nje okačiti sliku ili nekoliko umjetničkih dijela čija širina ne treba da prelazi dvije trećine širine komode čime se dobija uravnotežena kompozicija.

Ako ste za klasičniji izgled, igrajte na simetriju, pa sa obe strane postavite lampe ili svećnjake da prave ravnotežu. U trpezarijama su praktične jer možete skloniti servise za ručavanje, višak tanjira, kuhinjske uređaje koje ne koristite često.

U hodniku koji je često zaboravljena prostorija, komoda može ostaviti jak utisak. Iznad nje okačite ogledalo jer se možete na brzinu oglednuti prije nego što izađete iz doma, a imate i prostor za spuštanje ključeva i kesa kad se vratite kući.

(NN/novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije