Kuće i vrt

Nestvarni oblici visećih sukulenata

Nestvarni oblici visećih sukulenata
Foto: N.N. | Nestvarni oblici visećih sukulenata
N.N.

Kada su sukulentne biljke u pitanju, slike doista govore više od riječi.

Budući da ih je lako održavati, a dolaze u raznim, ponekad nestvarnim, oblicima i veličinama, ne iznenađuje činjenica da sukulenti sve više dobijaju na popularnosti i važan su dio enterijera. Pored biljki u obliku zečjih ušiju, srca i raznobojne ečeverie, jedna od zanimljivijih vrsta svakako su i viseći sukulenti.

Relativno su jednostavni za uzgoj, vole sunce i sunčana mjesta, a viseće sukulente dovoljno je jednom sedmično uroniti u teglicu s vodom kako bi upili dovoljne količine vode koja im je potrebna za rast i razvoj. Redovnom prihranom u ljetnim mjesecima do zime će očvrsnuti pa se nećete morati puno brinuti oko njih.

Hoya ili voštani cvijet

Hoye su idealni viseći sukulenti kojima je za razvoj potrebno puno svjetlosti, ali ne moraju nužno stajati na direktnom suncu. Tokom toplih ljetnih dana potrebno ih je češće zalijevati te uživati u pogledu na njihove srebrnkaste listove.

Sedum morganianum

Sedum morganianum još se naziva i magarčev rep. Porijekom je iz Meksika i veoma voli sunce.

Njega je potrebno rjeđe zalijevati, odnosno potapati u tehlicu sa vodom - najbolje jednom u dvije sedmice. Ako je pravilno njegovan, vremenom će i procvjetati.

Senecio rowleyanus

Sukilent Senecio rowleyanus u prirodi je puzajuća biljka, ali savršeno će padati iz visećih tegli i tako unijeti šarm u svaki enterijer.

Ceropegija woodii

Ceropegija woodii popularna je viseća biljka upravo zbog svojih rozih listova.

Može da raste u zatvorenom i na otvorenom, a potrebno joj je samo dovoljno svjetla. Ovu biljku zalijevajte tek kad joj se tlo dobro osuši.

Curio herreanus

Listovi ovog sukulenta, porijeklom iz Namibije, ponajviše liče na zelene perle zbog kojih je i dobio svoj prepoznatljivi naziv. Karakteristični prozračni listovi ovom sukulentu omogućavaju da primi dovoljno svjetlosti i na taj način cvjeta veći dio godine.

Peperomia prostrata

Još jedan zanimljiv dodatak visećim vrtovima mogao bi biti i ovaj tip sukulentne biljke. Riječ je o spororastućoj biljci sa sitnim listovima koji podsjećaju na oklop kornjače.

Listovi mogu varirati od tamnozelene do ljubičaste boje, s prekrasnim uzorkom bijelih linija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije