Kuće i vrt

Niste ni svjesni opasnosti koje nosi nova neoprana odjeća

Niste ni svjesni opasnosti koje nosi nova neoprana odjeća
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Niste ni svjesni opasnosti koje nosi nova neoprana odjeća
N.N.

Kupili ste novu haljinu i jedva čekate da dođete kući, navučete je i ponosno prošetajte gradom! Sve je to super, ali ipak se trebate malo strpiti, jer ta nestrpljivost može vas koštati mnogih problema.

Stigli ste iz radnje, odmah navukli novi komad odjeće i svi su vas zatrpali komplimentima, međutim, te pohvale neće vam pomoći s crvenilom i svrabom kože sljedeći dan, prenosi Ljepota&Zdravlje.

To se crvenilo zove alergijski dermatitis kog uzrokuje određeni alergen. Do reakcije vjerovatno neće doći momentalno, nego sljedeći dan ili čak nakon nekoliko dana. Ovu reakciju najčešće uzrokuju boje na odjeći.

Ovakve se boje najčešće koriste na sintetičkim materijalima, poput poliestera i najlona. Ove se boje otpuštaju iz materijala prilikom znojenja i trljanja o materijal. Ove reakcije mogu se izbjeći pranjem odjeće prije nošenja, čime se taj višak boje uklanja.

Međutim, alergijski osip nije jedina negativna reakcija koju nova, neoprana odjeća može uzrokovati. U 2014. godini su naučnici na Univerzitetu u Štokholmu testirali odjevne predmete različitih boja, materijala, proizvođača i cijena.

U 29 od 31 odjevnih predmeta, pronašli su hemikaliju zvanu kinolin, koju je Agencija SAD-a za zaštitu okoline proglasila "potencijalno kancerogenom za ljude" – iako još nisu sprovedena istraživanja na ljudima koja to potvrđuju.

Ulrika Nilson, članica istraživačkog tima, navodi da su pronašli i druge, takođe kancerogene hemikalije, ali takođe navodi da ne postoji dovoljno istraživanja o unosu navedenih hemikalija preko kože.

"U vašem je interesu oprati odjeću prije nošenja", navodi Dejvid Endrus, naučnik koji je istraživao hemikalije za uklanjanje mrlja, protiv gužvanja, za pojačavanje boja i slično. Takođe je rekao da proizvođači ne navode koje hemikalije koriste na odjeći, a iste su potencijalno opasne za ljude, a mogu biti štetne i za okolinu.

"Zapanjujuće je da kupite majicu koja je navodno 100 odsto pamuk, no nigdje nije navedeno koje hemikalije sadrži", nastavio je.

Budite strpljivi i pričekajte dan-dva dok vam se nova odjeća ne opere – za vaše je dobro.

(Zadovoljna.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije