Kuća i vrt

Odličan trik za jednostavno uklanjanje žutih fleka s jastuka

Odličan trik za jednostavno uklanjanje žutih fleka s jastuka
Foto: Pexels | Odličan trik za jednostavno uklanjanje žutih fleka s jastuka

Jastuci za spavanje sa žutim flekama čest su problem i nekada ih se vrlo teško riješiti. Izgledaju jako prljavo i nije baš ugodno spavati na takvom jastuku. Stručnjaci sa stranice Lifehacker, koji često objavljuju kućne trikove i savjete, podijelili su kako se najjednostavnije možete riješiti žutila na jastucima.

"Što se neko više znoji, to više vlage prodire kroz jastučnicu i na vaš jastuk, uzrokujući fleke", objasnili su iz Lifehackera.

Ako ste skloni znojenju u snu, taj znoj može uzrokovati velike žute fleke na vašim jastucima.

Žute fleke takođe mogu uzrokovati bilo kakve druge vlage: masnoća s vašeg tjemena, ako odete u krevet s vlažnom kosom, šminka ili proizvodi za njegu kože, pa čak i slinjenje.

Nakon što primijetite promjenu boje, jastuk i jastučnice bi trebalo odmah oprati. Što prije primijetite prije ćete ih se riješiti.

Prema Lifehackeru, jastuke treba prati pridržavajući se pravila s etikete.

Ako vaši jastuci imaju tvrdokorne fleke, možete ih probati oprati s dva proizvoda koja imate kod kuće. Uz deterdžent za pranje dodajte pola šoljice izbjeljivača i pola šalice boraksa na svoje jastuke. Zatim ih pravilno operite i osušite.

Ako ste ugledali fleku, možete ju probati ukloniti koristeći svoje omiljeno sredstvo za uklanjanje fleka ili pastu od sode bikarbone i vode.

Perite jastuke barem dva puta godišnje, a nakon što ih očistite, zaštitite ih od budućih fleka s dodatnom jastučnicom koja je po mogućnosti vodootporna, piše The Sun.

(24sata)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije