Kuća i vrt

Osvježite kuću jastucima i spakujte ljetne stvari

Osvježite kuću jastucima i spakujte ljetne stvari
Foto: N.N. | Osvježite kuću jastucima i spakujte ljetne stvari

Iako meteorolozi najavljuju vrućine, kalendarski je jesen uveliko stigla. Veoma je važno da na svakom prelazu godišnjih doba napravite neke promjene u domu bez obzira na to što potajno priželjkujete da ljeto još traje.

Pospremite nered

Sakupite sve one stvari koje koristite isključivo ljeti i spakujte ih za sljedeću godinu. Ovdje se misli na japanke, šešire, kreme za sunčanje, suncobrane. Na taj način ćete smanjiti nered u vašem domu, a ujedno će vam sve biti spremno, na jednom mjestu za sljedeću godinu.

Spakujte baštensku garnituru.

Nipošto ne ostavljajte garnituru za sjedenje napolju tokom cijele godine jer samo propada. Sa druge strane, pomalo depresivno izgleda ljetna garnitura koju šibaju kiše i snjegovi tokom cijele godine. I da, obavezno je detaljno očistite prije nego što je spakujete da izbjegnete stvaranje buđi.

Osvježite kuću šarenim jastucima

Ako baš ne želite da se odreknete ljeta tek tako, donesite ga u kuću. Osvježite vaš dnevni boravak velikim ukrasnim jastučićima živih boja.

Pregledajte kuhinjske ormariće

Pregledajte sve kuhinjske ormariće u špajzu i u kuhinji, pobacajte sve što vam nije potrebno i sve očistite jer će vam biti potreban dodatni prostor za pripremanje zimnice. Isto uradite i sa ormarićima u kupatilu, pobacajte sve ono što ste koristili tokom ljeta, a što nećete moći i sljedeće godine.

Zamijenite otirač pred vratima

U jesen će vam biti potreban neki otporniji otirač i zato nabavite novi u jesenjim bojama koji će izdržati brisanje cipela od kiše i blata.

Zatvorite sve moguće pukotine

Prozori koji propuštaju vazduh mogu uzrokovati povećanje računa za grijanje, a to nikome, uz sve druge troškove, zaista ne treba. Postoji jednostavan način kako provjeriti treba li bolje zapečatiti prozore u domu. Upalite svijeću i držite je kod zatvorenog prozora ili vrata. Ako njen plamen počne drhtati, to znači da negdje prolazi vazduh i da je vrijeme za popravak. Zapečatite prozore i vrata pomoću kita, na dno vrata dodajte zaštitne trake i nabavite zavjese od gušće tkanine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije