Kuća i vrt

Osvježite police za knjige u vašem domu

Osvježite police za knjige u vašem domu
Foto: N.N. | Osvježite police za knjige u vašem domu

Kada ste posljednji put spremili police na kojima stoje knjige, osim što ste, bez ikakvog reda, na njih smjestili nekoliko novih knjiga? Možda niste ni primijetili kako je ovaj kutak vašeg doma postao neuredan i prenatrpan?

Evo nekoliko savjeta kako da osvježite police sa kućnom bibliotekom i bolje ih organizujete.

Spremanje i brisanje prašine

Ovaj savjet zvuči prosto, ali to ne umanjuje njegovu važnost. Skinite sve knjige sa polica, dobro ih obrišite i složite ih ponovo po sopstvenoj želji. Pri tome se riješite nekih starih knjiga koje sigurno nećete ponovo čitati i poklonite ih onome kome su potrebnije, praveći tako mjesto za nove knjige.

Nakon što završite sa brisanjem i slaganjem, iznenadiće vas količina slobodnog prostora koji ste dobili odvojivši sve one knjige koje ćete pokloniti.

Napravite preokret

Godinama slažete knjige po veličini i boji? Unesite promjenu. Nekoliko knjiga okrenite tako da je njihov hrbat bude okrenut prema zidu, a stranice prema naprijed, redajući ih pri tome tako da su veličina i boja potpuno nebitni. Pratite sopstveni osjećaj za lijepo. Polovinu knjiga složite vodoravno, jednu na drugu, a ostale naslonite na njih redajući ih vertikalno. Mogućnosti su zaista neiscrpne.

Dekorativni predmeti

Zaboravite na to da knjige moraju biti jedino što vidite na policama i prestanite ih redati duž cijele police. Ostavite tu i tamo slobodan prostor koji ćete ispuniti dekorativnim predmetima, kao što su uokvirene fotografije, vaze ili svijeće. Na ovaj način vaše police s knjigama izgledaće kao da ih je aranžirao profesionalni dizajner enterijera.

Premjestite police

Kada ste već odvojili vrijeme da izvadite sve knjige iz polica, nije li možda to pravi trenutak da pomjerite police na neko drugo mjesto u prostoriji? Ovaj potez nije toliko radikalan kako zvuči u prvi mah. Kućna biblioteka je vrlo upečatljiv momenat u svakoj prostoriji te će čak i minimalno pomjeranje unijeti veliku promjenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije